09:06, sre, 24. Jul

Arsenovič vztraja pri obnovi knjižnice na Rotovškem trgu

Novo vodstvo mariborske občine zaenkrat ostaja pri načrtu izgradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu. Pogovori na to temo so v teku in ni znano, kdaj bi lahko prišlo do končne odločitve. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da je medtem poteklo gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta.

arsenovič, 1. sejam mom

Župan Saša Arsenovič, ki je zasedel položaj konec prejšnjega meseca, naj bi se ta teden sestal z arhitekti, ki so pred leti izdelali idejno rešitev za obnovo knjižnice na Rotovškem trgu, nato pa naj bi sledil sestanek z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom na temo morebitne pomoči države pri tej investiciji.

“V vmesnem času tvorno razmišljamo, v katero smer iti. Zaenkrat smo še na Rotovškem trgu in verjamem, da bo tam knjižnica tudi zgrajena,” je po sestanku s poslanci DZ iz regije ta teden v Mariboru povedal Arsenovič.

Vlada je pred leti že obljubila pomoč za izgradnjo nove knjižnice; nazadnje na pobudo SMC 2,7 milijona evrov, a so bila različna mnenja z ekipo takratnega župana Andreja Fištravca glede lokacije in vrednosti projekta, zato so te obljube padle v vodo. “Verjamem, da bo vlada Marjana Šarca tako kot vlada Mira Cerarja našla denar za tako pomemben projekt in pomagala pri začetnih delih,” je še vedno optimističen poslanec SMC Branislav Rajić.

Idejni načrt za izgradnjo nove knjižnice na Rotovškem trgu je bil izdelan pred desetimi leti, a ni bil uresničen, saj so imeli na občini težave s pridobivanjem gradbenega dovoljenja in denarja za gradnjo. Takrat so projekt ocenjevali na okoli 22 milijonov evrov.

Eno od pridobljenih gradbenih dovoljenj je medtem že poteklo, zato bo projekt najverjetneje treba revidirati. “Glede na dejstvo, da je gradbeno dovoljenje za prvo fazo izgradnje poteklo v letu 2018, je nemogoče pričeti z gradnjo druge faze, kljub veljavnosti gradbenega dovoljenja zanjo,” so pojasnili na občini.

Prejšnje občinsko vodstvo je želelo knjižnico preseliti drugam, nazadnje v nedokončan stanovanjsko-poslovni kompleks Centrum na Trgu Leona Štuklja, saj je bilo prepričano, da bo takšna rešitev cenejša od obnove knjižničnih prostorov na Rotovškem trgu. A tudi s to idejo ni prišlo daleč.

Tako knjižnica še vedno životari v pretesnih in dotrajanih prostorih. “Stanje se iz tedna v teden slabša, okvare instalacij so vse pogostejše. Pogoji za delo so neznosni, za uporabnike pa prav tako,” ponavlja direktorica Dragica Turjak.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.