17:19, pet, 3. Maj

Auer: “Fištravec Mariborčanom davek na dež”





V Listi za pravičnost in razvoj javno pozivajo vse svetniške skupine in samostojne svetnike Občinskega sveta Mestne občine Maribor, da na današnji popoldanski seji občinskega sveta ne podprejo gradiva “Odlok o načinu odvajanja in čiščenja komunalne in padavinskih vod”, kot ga predlaga župan Andrej Fištravec. Odlok po mnenju LPR pomeni temelj za “davek na dež”, ki ga bodo morali odslej plačevati občani Maribora.

dež

Predlagani odlok je po oceni Liste za pravičnost in razvoj namreč v nasprotju z Evropsko direktivo in tudi v nasprotju z Ustavo RS. Mestni upravi oziroma izvajalcu Nigradu omogoča, da morajo občani in še posebej obubožano gospodarstvo položnico poravnati v zgolj 8 dneh v enkratnem znesku, hkrati pa ima izvajalec v primeru neplačila možnost “rubljenja” vsem članom družine oz. gospodinjstev. Še več. Župan Fištravec je v predlaganem odloku zapisal:

“Če solastnik, ki je prevzel obveznosti do izvajalca javne službe, zapadlega dolga po prvem opominu ne poravna, se šteje, da so ostali solastniki subsidiarno odgovorni za vse zapadle in neporavnane obveznosti. Vsak solastnik v primeru subsidiarne odgovornosti iz prejšnjega stavka odgovarja za vse zapadle in neporavnane obveznosti do celote, vključno s stroški in zamudnimi obrestmi. V primeru zamude s plačilom ene ali več terjatev s strani solastnika, ki je prevzel obveznosti do izvajalca javne službe v smislu prvega stavka tega odstavka, lahko izvajalec javne službe začne izstavljati nove račune kateremu koli izmed solastnikov za celotno storitev.”

Takšna dikcija je po mnenju LPR protiustvana, zato bodo predlagani odlok izpodbijali na Ustavnem sodišču. Po mnenju LPR pomeni nameravani Fištravčev “davek na dež” zgolj zapolniti finančno luknjo Nigradu, ki ima očitno težave zaradi prelivanja denarja na hčerinsko družbo Nipa, s katerim (kot je to moč razbrati iz medijev) rešuje ŠC Pohorje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.