01:13, sre, 8. Maj

Auer: “Za 15 evrov bi Arsenovič ponižal ljudi, da stojijo v vrstah”, V LPR spregovorili tudi o nepravilnosti v delovanju holdinga





Danes se je v prostorih Festivalne dvorane Lent odvila tiskovna konferenca Liste za pravičnost in razvoj, kjer so predstavili njihove poglede glede nepravilnosti v delovanju Javnega Holdinga Maribora, odgovorne pa so pozvali k odstopu.
Primož Juhart je uvodoma dejal, da spremljamo podobno zgodbo, kot je bila zgodba Farmadenta in da vsa dejanja nakazujejo na privatizacijo holdinga.

“Že na seji smo izpostavili vprašanje nadzora nad delovanjem holdinga. Septembra je župan napovedoval, da so položnice šle dol, izkazalo se je obratno, položnice so šle v nebo. Kaj bos poslovnimi rezultati holdinga pa ta trenutek najverjetneje ne ve nobeden.”

“Mi nimamo o holdingu nobenih informacij. Vse informacije in sklepe sprejema župan,” pove in doda, da so mu 1. decembra omogočili vpogled v knjigo sklepov: “Do zdaj je župan v knjigo sklepov vpisal 12 sklepov. To izgleda tako, da pride na holding, da na mizo A4 papir s podpisom župan Saša Arsenovič, in holding, ki ima v lasti, v upravljanju vsa javna podjetja je dolžan to izvršiti.”

V LPR jih moti tudi dejstvo, da do danes JHMB še nima poslovnega načrta za prihodnje leto: “Po odloku mora biti dva meseca pred začetkom poslovnega leta. Direktor holdinga je na zadnji seji omenil, da holding dela v skladu s poslovnim načrtom. Ja, za leto 2021, ki velja še 16 dni.”

Ta trenutek smo v Mariboru priča če večji ironiji:  direktor Holdinga Andrej Rihter nadzoruje samega sebe – kot direktorja Energetike (holding je namreč lastnik Energetike).

Mateja Cekič nadzorovala samo sebe

V nadaljevanju je pojasnil, da je mestni svet MO Maribor imenoval štiri člane nadzornega sveta holdinga, a v zadnjih mesecih sta izstopila dva: “Župan je samovoljno imenoval dva nova člana. Ne da bi mi sploh za to kaj vedeli. Po našem mnenju gre za nezakonito imenovanje dveh novih članov. In eden izmed teh je celo predsednik nadzornega sveta, kar lahko posledično pomeni, da je bilo nezakonito imenovanje novega direktorja. Zanimivo je, da v nadzornem svetu kot podpredsednica sveta tudi Mateja Cekič, ki je v nekem trenutku, kot članica holdinga in predsednica nadzornega sveta Energetike, kjer naj bi domnevno odstopila, nadzorovala samega sebe.” Zahtevali so, da nemudoma odstopi tudi iz mesta podpredsednica sveta holdinga.

Posamezniki prejeli 15 evrov, za to bi se morali prijaviti na Karitas, Rdeči križ in Center za socialno delo

Dotaknili so se tudi teme, o kateri smo že poročali in sicer: Socialno ogroženi bi od Mestne občine Maribor dobili 15 evrov “energetskega vavčerja”. Arsenovič je danes na kavi z novinarji dejal, da bodo našli pot do socialno ogroženih, do upokojencev, staršev samohranilcev, ki so socialno ogroženi. Rekel je, da si želijo doseči čim več tistih, ki so pomoči potrebni, in da bodo sodelovali tako z rdečim križem kot tudi s centrom za socialno delo. Govora je o 15 evrih, ki bi jih dobile posamezne osebe. Gre za plačnike energentov. Mateja Cekić je dodala, da ne gre za pravo obliko energetskih vavčerjev, ampak za obliko pomoči ter da se bodo lahko občani za pomoč prijavili na Karitas, Rdeči križ in Center za socialno delo. Gre za občane, ki se bodo izkazali s potrdili.

 

Po naših ocenah gre za največje ponižanje v zgodovini.”

Stojan Auer je dejal, da predlogu Arsenoviča nasprotujejo, sami so mnenja, da bi morali vavčerje vsi občani Mariborčani. Pomoč naj bi v prej omenjenem primeru prejelo 55 tisoč gospodinjstev, povprečno gre za 3-člansko gospodinjstvo, kar pomeni, da bi prejeli pomoč v višini 45-50 evrov. A za to bi morali stati v vrstah bodisi pred Karitasom ali Rdečim Križom. “Že zdaj so
vrste, kako bo to funkcioniralo? Tam bo komisija odločila ali so posamezniki upravičeni ali ne. Po naših ocenah gre za največje ponižanje v zgodovini. Za 15 evrov boš moral v vrsto na Karitas.”

Sami si želijo, da bi vsi prebivalci Maribora prejeli vavčer v višini 50 evrov, ki bi ga lahko pokoristili za plačevanje položnic javnih podjetij v holdingu. “Mesto bi tako vsem pomagalo pravično in enakopravno.”

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.