02:23, pet, 3. Maj

Auerjeva LPR se je odzvala na tožbo Nigrada





Lista za pravičnost in razvoj (LPR) se je danes odzvala tožbi, ki jo je včeraj napovedalo komunalno podjetje Nigrad d.d..

Mariborska Lista za pravičnost in razvoj (LPR) še naprej nasprotuje uvedbi dajatve za odvajanje padavinskih voda, zato je te dni po Mariboru postavila štiri jumbo plakate, ki meščane svarijo pred višjimi cenami Nigradovih položnic. V omenjenem javnem podjetju odgovarjajo, da cene določa mestni svet in ne podjetje, zato bodo zoper LPR vložili tožbo.

f2dadfaa-5d93-4d28-b9ab-56cfa24da830

Kot je povedal direktor Nigrada Marko Žula, so sami le izvajalec javne gospodarske službe odvajanja odpadnih voda in nikakor ne organ, ki bi odločal o cenah, zato postavljeni plakati pomenijo zlorabo njihovega dobrega imena in poskus manipulacije predsednika LPR Stojana Auerja.

zula

“Preseneča nas njegova nevednost, saj bi kot mestni svetnik moral vedeti, da cene sprejema mestni svet. Takšna manipulacija je naravnost žaljiva, zato bomo zoper njegovo listo vložili odškodninsko tožbo. Ko jo bomo dobili, ker gre za očitno kršitev, bomo ta denar namenili naši kanalizaciji,”je dejal Žula in spomnil, da mestna občina nima urejenega financiranja za popravila in širitev kanalizacije, zato ta, predvsem zahvaljujoč Auerju, propada.

Prvi mož LPR je danes potrdil, da so natisnili plakate, to pa zato, ker od Nigrada in mestne uprave že nekaj časa zaman zahtevajo, da jim pojasni, kam gre denar, ki ga ljudje plačajo s položnicami. Za zdaj le iz medijev izvedo, da Nigrad financira nekatere projekte v Katarju, hčerinske družbe, dejavnosti na Pohorju, podarja sponzorska sredstva, na drugi strani pa so razmere glede kanalizacije katastrofalne.

“Zdaj, ko se obeta nov dvig položnic, se bojimo, da še naprej ne bo odgovorov. Mi ne trdimo, da Nigrad dviguje cene, seveda pa se obeta dvig njihovih položnic. Naša akcija je dobronamerna, da končno dobimo nekatere odgovore,” je dejal Auer.

Župana Andreja Fištravca so danes pozvali, da odstavi direktorja nadzornega sveta Nigrada in direktorja Žulo, saj so razmere v podjetju kritične. Podjetje po Auerjevih besedah namreč ni pridobilo novih poslov ne za letos, niti za naslednje leto, po drugi strani pa vlaga tožbe proti članom mestnega sveta, ki jih zgolj zanima, kaj se dogaja z javnim denarjem. Zoper Žulo pa bodo vložili tudi odškodninsko in kazensko tožbo.

Mestna občina Maribor še vedno nima veljavnega odloka o odvajanju in čiščenju komunalnih in padavinskih voda, s katero bi občanom začeli zaračunavati t. i. davek na dež. Odlok je bil v zadnjih letih večkrat zavrnjen, občina pa tako nima denarja za obnovo in gradnjo nove kanalizacije, zaradi česar so že bili deležni inšpekcijskega nadzora in izrečene globe.

Mestni svet je na prejšnji seji odlok v prvem branju že podprl, ob pogoju opozicije, ki ima sicer večino, da hkrati sprejmejo kodeks upravljanja javnih podjetij. Na nedavno proračunsko sejo mestna uprava kodeksa še ni uvrstila, seja pa je bila takrat zaradi dolgotrajne obravnave proračuna prekinjena, zato odločanje v drugem branju še ni prišlo na vrsto.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.