03:51, čet, 2. Maj

Bodo nepremičnine bolj obdavčene in bomo morali delati do 67. leta? Kaj kažejo napovedi davčne in pokojninske reforme?





V Sloveniji se obetajo večje reforme na nekaj področjih. Predlogi so predvsem v smeri obdavčitve nepremičnin, najverjetneje pa je, da bodo reforme doletele še druga področja. Med drugim tudi pokojninsko, zdravstveno in pri plačah.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj OECD tako Sloveniji predlaga višjo obdavčitev nepremičnin in potrošnje, obenem pa manjši davek na plače,  poročajo na portalu 24ur.com.  O tem je govoril tudi minister za finance Klemen Boštjančič. Ta želi rešiti anomalije zadnjih 20 letih, kot je dejal, močnih lobističnih skupin. Omenil je, da gre npr. za samostojne podjetnike z normiranimi odhodki, še pišejo na portalu. Obetajo se tudi zdravstvene in pokojninske reforme, pri tem pa OECD Sloveniji predlaga, da upokojitveno starost dvigne na 67 let, ugotavljajo namreč, da pri na upokojivena starost znaša dobrih 61 let. Boštjančič po poročanju portala pravi, da bo za to potreben razmislek o spodbudi ljudi, da bi delali dlje.

Minister Boštjančič je dejal, da obremenitev plač zdaj nad povprečjem OECD. Ta vlada pa bi po njegovih napovedih  šla v širšo davčno reformo, želijo tudi razveljaviti  novelo zakona o dohodnini, ki jo je sprejela koalicija Janeza Janše. Davčna reforma naj bi bila v obdelavi do jeseni. Boštjančič je še dejal, da bo v njej veliko dobrih ukrepov. Ekonomist Matej Lahovnik pa ocenjuje, da bo vlada pripravila tako davčno reformo, ki jo bodo izvedli naslednje leto, ob tem pa, da je dobro, da gre za razbremenitev premoženja in razbremenitev dela. Sprememba obdavčitve normirancev naj bi bila sprejeta po Boštjančičevih besedah še letos, so zapisali na portalu. Dejal je še, da si vlada želi, da je redna zaposlitev primarna odločitev delavcev in delodajalcev. Lahovnik pa po poročanju portala pravi, da naj se ne dela čez noč, ampak naj bo to del celovite davčne reforme, da se ne bo del delodajalcev in delavcev zatekel v sivo ekonomijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.