01:27, pet, 19. Apr

Bodo Ruše postale mesto sončnih ur?





Mariborski študentje so predstavili zamisli in oblikovali predloge celovitih rešitev postavitve učnega parka sončnih ur v Rušah in na Arehu. V Športnem parku Ruše bi po njihovi zamisli lahko nastale izobraževalne točke (in table), kjer bi sončne ure hkrati krasile prostor. Na Arehu predlagajo ureditev linijskega učnega parka. Ali se bodo njihove ideje realizirale, je odvisno od Občine Ruše.

Četudi študentje, kot je pojasnil vodja projekta Matej Mencinger iz Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, niso finančno vrednotili svojih idej, je sam prepričan, da postavitev ne bi bila finančno prezahtevna za Občino ali za še kakšne partnerje in donatorje projekta. Ideje, ki so jih oblikovali študentje v treh delovnih skupinah, so razdelane do potankosti. Oblikovali so načrte, predvideli dimenzije, postavitev, pripravili so celo pedagoško in didaktično gradivo v digitalni ter “klasični šolski obliki”. Na šolskem igrišču pri OŠ Janka Glazerja so denimo že narisali dve sončni uri ter učence naučili njihove uporabe.

Sončna ura na šolskem igrišču pri OŠ Janka Glazerja Ruše.
Sončna ura na šolskem igrišču pri OŠ Janka Glazerja Ruše.

Dokaz učinkovitosti sodelovanja
V sklopu projekta Učni park »Sonce« v občini Ruše so študentje in mentorji Univerze v Mariboru sodelovali z Občino Ruše, OŠ Janka Glazerja Ruše, Gimnazijo in srednjo kemijsko šolo Ruše in astronomskim društvom Orion iz Maribora. Kot so na včerajšnji predstavitvi v Športnem parku Ruše poudarili praktično vsi partnerji v projektu, si niso predstavljali, da lahko nastane tako dovršen projekt, zato se prepričani, da so njihovi izdelki dokaz učinkovitega sodelovanja hkrati pa primer dobre prakse, po katerem se bodo lahko zgledovali ob morebitnih bodočih projektih. Del obstoječega, že narejenega projekta, bosta lahko kot podlago za svoje zaključno študijsko delo izkoristila dva študenta Višje strokovne šole za lesarstvo in oblikovanje materialov. Naredila naj bi eno izmed večjih (predlaganih) sončnih ur ter nekaj manjših, ki bi lahko služile kot spominki za turiste ali protokolarna darila gostom Občine Ruše, če bi se slednja odločila za realizacijo postavitve učnega parka.
Učni park »Sonce« v občini Ruše se izvaja na podlagi javnega razpisa »Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – v sklopu programa ŠIPK – »Študentski Inovativni projekti za družbeno korist 2016 – 2018« (v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.