03:47, tor, 30. Apr

Bodo Vinagov kompleks končno prodali?





Za nakup poslovnega kompleksa mariborskega vinarja Vinag, ki med drugim zajema tudi staro arhivsko klet v središču Maribora, se je naposled le pokazalo zanimanje. “Dobil sem nekaj ponudb. Ker je še možnost pogajanja, več zaenkrat ne bom razkrival,” je po izteku roka za oddajo ponudb povedal stečajni upravitelj Simon Prelogar.

FOTO: STA (Gregor Mlakar)
FOTO: STA (Gregor Mlakar)

Nezavezujoče ponudbe za posamezne dele ali celoto so lahko zainteresirani poslali do 16. avgusta. Poslovno celoto Vinaga poleg stare kleti, ki danes služi predvsem kot turistična znamenitost, oblikujejo še nova klet v Košakih, vinogradi v Svečini, Jarenini ter Košakih, opremo in stroje ter pravice iz uporabe blagovne znamke in celostne podobe Vinag.

Kot je stečajni upravitelj zapisal v junijskem vabilu k dajanju ponudb, lahko prodajalec po prejetih ponudbah pozove ponudnike k vplačilu varščine za resnost ponudbe ali k povišanju ponudbe.

Med interesenti za nakup se velikokrat omenja sedanji najemnik Vinmar, ki pa je nedavno prekinil pogodbo o obdelavi vinogradov v Košakih, Jarenini in Svečini. Skrb za slednje je nato prevzela Ptujska klet.

Slednja zaenkrat ne razmišlja o nakupu teh vinogradov in morda tudi drugega premoženja Vinaga. Zato tudi ni oddala ponudbe stečajnemu upravitelju za odkup. “V tem času vso pozornost namenjamo dozorevanju grozdja in trgatvi. Predkupno pravico pa lahko uveljavljamo do konca trajanja najemnega razmerja, to je 30. oktobra,” je povedal direktor Ptujske kleti Vinko Mandl.

Kot je dejal, so si z prevzemom upravljanja 52 hektarov vinogradov Vinaga zagotovili dodatne količine grozdja za njihove polnitve vin Pullus. “To je bil tudi naš edini primarni interes. V tem času, ko so se procesi zorenja grozdja že začeli, pa se odločamo za polnitve vin tudi najpopularnejših Vinagovih blagovnih znamk,” je dodal.

Ali je ponudbo oddal Vinmar, ni znano. V družbi, podprti z azijskim kapitalom, so pred tem že večkrat potrdili, da jih nakup kompleksa zanima, a ne po doslej predvideni ceni v višini 4,2 milijona evrov.

Prelogar je premoženje Vinaga najprej prodajal prek dražb, na katerih pa pri takšni izklicni ceni ni bilo dražiteljev. Tako je že takrat napovedal zbiranje nezavezujočih ponudb, da bi ugotovil, ali sploh je interes za poslovno celoto in po kakšni ceni.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.