15:24, ned, 28. Apr

Borut Pahor na konferenci Za človeka gre: “Evropa mora postati vpliven mednarodni akter”





“Prišel je čas, da Evropa razmisli in se odloči o svoji institucionalni konsolidaciji, da postane avtonomen in vpliven mednarodni akter,” je nagovor na 12. mednarodni znanstveni konferenci Za človeka gre 2024 pričel nekdanji predsednik Slovenije Borut Pahor.

V nadaljevanju se je osredotočil na bližajočo se obletnico polnopravnega članstva Slovenije v Evropski uniji ter izpostavil pomen evropske ideje v osamosvojitvenem gibanju Slovenije in pomen demokracije ter evropske integracije za identiteto države.

“Evropske volitve, ki jih pričakujemo kmalu so zagotovo ene najpomembnejših v zadnjih 20 letih. Predvsem zaradi geopolitičnih napetosti, kot sta konflikt v Ukrajini in nestabilnost na Bližnjem vzhodu. Zato je udeležba državljanov pri glasovanju, ki bodo odločali o prihodnosti Evrope sredi teh svetovnih izzivov še toliko pomembnejša.”

VIR: Alma Mater Europaea

Pahor se zavzema za večjo integracijo znotraj EU, saj lahko celina le tako učinkovito obravnava zapletena geopolitična vprašanja le z bolj kohezivno Evropsko unijo. Glede obrambe in varnosti pa podpira zamisel o bolj povezani evropski obrambni politiki v okviru Nata pei čemer je omenil odločitev Švedske, da se po 200 letih pridruži Natu.

Za prihodnost Evrope je potrebna politična volja za nadaljevanje institucionalnih reform in morebitni sklic nove konvencije za razpravo o prihodnosti EU. “Sam gledam optimistično na prihajajoče izzive in vse pozivam k enotnosti in skrbi za ohranitev miru, varnosti in demokratičnih vrednot v Evropi,” je zaključil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.