00:12, pon, 29. Apr

Botanični vrt v Pivoli se prebuja za obiskovalce, pripravljajo več strokovnih predavanj in prikazov





Mesec marec je tisti mesec, ko Botanični vrt Pivola odpre vrata za obiskovalce. Tudi letos je tako.

Hkrati pa pripravljajo tudi strokovna predavanja in prikaze. Tako je v torek, 7. marca 2023, med 16.00 in 17.30 v Botaničnem vrtu strokovno predavanje s praktičnim prikazom spomladanske rezi vrtnic. Vodila ga bosta Jelena in Simon Škorjanec iz Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije. Za člane Društva prijateljev Botaničnega vrta Univerze v Maribor z veljavno člansko izkaznico za tekoče leto je vstop prost, za druge je vstopnina 5,5 evra.

V četrtek, 9. 3. 2023, pa bodo tako ob 13. uri kot ob 16. uri v vrtu pripravili strokovno predavanje s praktičnim prikazom rezi jagodičevja. Strokovni prikaz, na katerem bomo govorili o rezi ribeza, kosmulj, joste, malin, robid, ameriških borovic in aronije, bo vodil Andrej Vogrin s Katedre za sadjarstvo FKBV. Prikaz bo potekal v sadno zelenjavnem delu botaničnega vrta. Zbirno mesto za udeležbo na prikazu rezi je vhod v botanični vrt. Vstopnina je 10 evrov. Za člane društva prijateljev Botaničnega vrta Univerze v Mariboru z veljavno člansko izkaznico za tekoče leto je vstop prost.

V soboto, 25. 3. 2023, pa bodo pod strokovnim vodstvom Ignaca Janžekoviča, kuratorja genske in semenske banke v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru ter idejnega vodje vrta zdravilnih rastlin, obiskovalci na sprehodu skozi rastlinske zbirke v botaničnem vrtu spoznali zelene znanilce pomladi. Poleg botaničnih osnov in zanimivosti boste na sprehodu spoznali tudi zgodbo o nastanku Botaničnega vrta ter zanimivosti iz zgodovine in prazgodovine tega prostora. Voden sprehod bo potekal v sklopu Festivala sprehodov 2023, vstop v vrt za udeležence sprehoda je brezplačen. Zbirno mesto je pred vhodom v vrt.

V petek, 31. 3. 2023, ob 10. uri, pa bodo predstavili novo knjigo avtorja Luka Kristanca, zdravnika, biologa in doktorja toksikologije. Knjiga ima več kot 600 strani in obravnava uporabne vidike kar tretjine slovenske flore. Rastline pregledno obravnava z vidika užitnosti, zdravilnosti, opozoril pri nabiranju in uporabi pa tudi z vidika prepoznave v naravi, vključno s primerjavo s podobnimi uporabnimi in strupenimi vrstami. Obenem so v knjigi tudi zemljevidi razširjenosti ter časi nabiranja različnih delov rastlin. Ne manjkajo pa tudi številni recepti in praktični napotki za uporabo v kuhinji in pri zdravljenju. Zanimiva uvodna poglavja in razvrstitev rastlin po ekosistemih, v katerih se pojavljajo, bodo vsekakor omogočili nadgraditev strokovnega znanja za vse, ki jih zanima botanika oziroma narava nasploh. Predstavitev knjige bo potekala v knjižnici Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, v prizidku gradu Hompoš, Pivola 10, 2311 Hoče. Vstopnine ni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.