06:29, pet, 3. Maj

Branik zavrnil organizacijo 60. Zlate lisice, nalijmo si čistega vina





Poročali smo že o tem, da so mariborski delavci, ki so 59- let skrbeli za pripravo proge za Zlato lisico, razočarani nad odnosom vodilnih v klub, na občini in v Marpromu.

Predvsem je padla v oči informacija, da bi naj organizacija 60. Zlate lisice ponujena klubu ASK Branik, pa le-ta ni šel v organizacijo. Zakaj? Več kot očitno bi organizacija za njih bila prevelik finančni zalogaj. A vse do našega povpraševanja in poročanja o tem, nikoli niso komunicirali o tem.

Predsednika ASK Branik Gregorja Lednika smo zato vprašali, zakaj Branik ni šel v organizacijo jubilejne 60. Zlate lisice.

“V vodstvu kluba smo se odločili, da k organizaciji letošnjega tekmovanja za Svetovni pokal v Kranjski Gori ne pristopimo iz finančnih razlogov, saj sta imeli zadnji dve tekmovanji v Kranjski Gori negativno bilanco. Finančno je popolnoma drugače, če tekmovanje klub organizira na Pohorju, ko v celoti deluje v lokalnem okolju, ki ga pozna in ima v njem podporo, prav tako pa so tukaj tudi lokalni sponzorji, pri katerih je za tekmo v Kranjski Gori veliko manj zanimanja. Izpad prihodkov pri zadnjih dveh tekmovanjih predstavlja tudi prekinitev mednarodne marketinške pogodbe z agencijo Infornt, ki je v preteklosti skrbela za trženje marketinških pravic,” za naš medij pojasnil Lednik.

Razočarani delavci:

Prvič v zgodovini je tako organizacija tekmovanja za Zlato lisico popolnoma prepuščena drugim, brez kakršnekoli vključitve Mariborčanov. Tako delavci na mariborski progi, kot direktor Smučarske zveze Slovenije, v izjavah za našo televizijo izpostavijo tudi preveliko pasivnost Mestne občine Maribor.

Pogovor z Urošem Zupanom, direktorjem SZS:

Vprašanja smo tako naslovili tudi na njih, pa odgovorov nismo dobili. Zanimalo nas je, kaj konkretno se je v zadnjih dveh letih naredilo, da bi se Zlata lisica vrnila v Maribor. Junija 2022 je namreč vodstvo občine z županom Arsenovičem na čelu zatrjevalo: “Zato moramo nastopiti kot mestna družina in storiti vse za uspešno izvedbo Zlate lisice 2024 v Mariboru.”

Kako so stopili skupaj in kaj konkretno so naredili, pa ostaja nedogovorjeno vprašanje.

Gregor Lednik sicer še odgovarja, da so načrti, da se tekmovanje vrne v Maribor: “Dogovor s SZS je, da se tekma, takoj ko bodo izpolnjeni pogoji za tekmo v Mariboru, vrne v soorganizacijo ASK Branik, Mestne občine Maribor, Marproma in Športa Maribor. Vsi zasledujemo cilj, da bi bila tekma na Mariborskem Pohorju do doline, torej po snežnem stadionu. Kot alternativa je v dokončevanju proga B – proga s ciljem na Trikotni jasi, kjer je spodnji del te proge – pod kočo Luka – že dokončan.”

Dejstvo je, da pri FIS nad progo B niso navdušeni in nikakor ne more postati proga, ki je v prvem planu. Direktor Smučarske zveze Slovenije nam je povedal, da proga B nikoli ne more postati proga A, konfiguracija terena je enostavno preveč enostavna za tekme svetovnega pokala.

Mariborčanom je treba nalit čistega vina, da so tekmo izgubili, ker je bilo pokazano premalo interesa glavnih akterjev. Smučarska zveza in Branik sicer lobirata za tekmo v februarju, in sicer za nočno mestno tekmo, na FIS-u, pa naj bi bili temu celo pripravljeni prisluhniti.

Dejstvo pa je, da se morajo na MO Maribor, v Mapromu in Braniku, odločiti, ali je Zlata lisica za njih dovolj pomemben športni dogodek, da bi v tekmovanje tudi vložili, ter prioritizirati pomembnost športnih dogodkov. Dobi mesto več multiplikativnih učinkov od olimpijskega festivala evropske mladine ali svetovnega pokala za ženske v alpskem smučanju, ki si ga v neposrednem prenosu praviloma ogleda več sto tisoč ljudi po vsem svetu?

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.