06:23, pet, 29. Mar

Častnemu občanu Maribora Ottokarju Kernstocku bi Igor Jurišič odvzel naziv





Z Mestne občine Maribor so sporočili, da bo Odbor za mednarodno in medmestno sodelovanje Komisiji za priznanja in nagrade predlagal, da Mestni svet MO Maribor pripravi odvzem naziva Častni občan mesta Maribor Ottokarju Kernstocku, ker je neposredno povezan z začetkom nacizma v Avstriji.

Odbor za Mednarodno in medmestno sodelovanje je na svoji drugi redni seji namreč obravnaval upravičenost naziva Častnega občana mesta Maribor v primeru Ottokarja Kernstocka. Razmislek o ustreznosti naziva je sprožila priprava predsednika odbora Igorja Jurišiča na nagovor ob otvoritvi dokumentarne razstave »Boj in trpljenje« v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Jurišič je na drugi redni seji odbora opozoril na dejstvo, da je med častnimi občani mesta Maribor še vedno Ottokar Kernstock. Kernstockov naziv častnega občana je sporen glede na dejstvo, da je neposredno povezan z začetkom nacizma v Avstriji. Med drugim je tudi avtor naslednjih verzov, prevedenih iz nemščine: »V Marburg nikdar ne pride naj trum slovanskih divji zbor, rajši črno pogorišče, kot slovenski Maribor.«

Glede na navedena dejstva je Odbor za mednarodno in medmestno sodelovanje odločil, da bo Komisiji za priznanja in nagrade predlagal pripravo predloga za odvzem naziva Častni občan mesta Maribor Ottokarju Kernstocku, ki ga mora nato potrditi Mestni svet MO Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.