10:36, sob, 27. Apr

Čebelarji so zaskrbljeni, vlado bodo prosili za finančno in sistemsko pomoč





Čebelarje ob razmeroma toplem vremenu, v katerem so se rastline začele razvijati mnogo prej kot običajno, skrbi, kako bo s pašo za čebele. Vodstvo čebelarske zveze zaradi nepredvidljivosti zato vladi predlaga finančno podporo čebelarjem za “opraševalni servis” in sistemsko pomoč poklicnim čebelarjem v primeru naravnih nesreč.

“Izredno topel začetek leta je vzpodbudil razvoj prvih znanilcev pomladi in tudi že rastlin, ki so v preteklih letih začeli z razvojem šele ob koncu meseca marca. Tako zgodnjega in intenzivnega razvoja rastlin čebelarji do sedaj še nismo beležili, zato se z veliko zaskrbljenostjo sprašujemo, kako bodo ob takšnem nadaljevanju uspele ponuditi pašo in predvsem kako bodo čebele v takšnih razmerah lahko preživele,” je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Podnebne spremembe so dejstvo in čebele jih najbolj občutijo, so prepričani v zvezi, zato so lani pripravili strategijo prilagajanja na podnebne spremembe ter jo poslali ministrstvoma za kmetijstvo in za okolje, od katerih še vedno pričakujejo sestanek na to temo. “Razmere so zelo zahtevne, predvsem nepredvidljive, za čebelarjenje in za ohranitev čebel ter čebelarstva so nujni dodatni ukrepi,” poudarja Noč.

Upravni odbor zveze je sklenil vladi predlagati, da zagotovi finančno podporo vsem čebelarjem za vsako čebeljo družino, vpisano v Centralni register čebelnjakov, kot nadomestilo za “opraševalni servis čebel”. Kot menijo v zvezi, bi država z uresničitvijo te pobude dokazala, da je v Sloveniji čebelarstvo res način življenja in si zato zasluži posebno pozornost in podporo. Upravni odbor vladi tudi predlaga, da v primeru naravnih nesreč, kot so pozeba, suša in toča, ter posledično slabe letine zagotovi sistemsko pomoč čebelarjem, ki živijo izključno od te panoge. S tem bi zagotovili bolj predvidljivo poslovno okolje v poklicnem čebelarstvu, pravijo v zvezi.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.