02:13, pon, 29. Apr

Cene nafte malenkost navzgor





Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale, čeprav zaskrbljenost zaradi presežnih zalog na trgu in močnega dolarja ostaja. Vlagatelji danes nestrpno pričakujejo novo tedensko poročilo o gibanju komercialnih zalog nafte v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

nafta, foto STA

Popoldne po singapurskem času je bilo treba za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavnim rokom junija odšteti 43,80 dolarja, kar je 15 centov več kot v torek. Severnomorska nafta brent z julijskim dobavnim rokom se je podražila za 11 centov na 45,08 dolarja za sod.

V torek se je nafta že tretji dan zapored pocenila. Okrepile so se skrbi glede presežnih zalog, potem ko sta tako ZDA kot Kitajska objavili neugodne podatke o aktivnosti v predelovalnem sektorju, kar nakazuje šibko povpraševanje v dveh največjih svetovnih gospodarstvih.

Danes bodo v ZDA objavili nove podatke o zalogah črnega zlata. Analitiki pričakujejo povečanje, ki bi ohranilo zaloge na najvišjih ravneh zadnjih 80 let.

Cene nafte so se sicer v zadnjem mesecu nekoliko pobrale in prejšnji teden dosegle najvišjo letošnjo vrednost. K temu so pripomogli ugodni gospodarski podatki s Kitajske, šibak dolar in upanje, da bodo proizvajalke nafte obnovile zastale pogovore o omejevanju proizvodnje.

Vendar pa se je dolar danes znova okrepil, potem ko so iz ameriške centralne banke prišli namigi o možnosti zvišanja obrestnih mer na zasedanju prihodnji mesec. Močnejši dolar podraži nafto za kupce v drugih valutah, kar zmanjšuje povpraševanje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.