00:31, ned, 5. Maj

Center Rotovž se draži, ministrstvo ne misli dajati dodatnega denarja, a na MO Maribor pravijo, da nanj računajo





Center Rotovž je za Maribor nujna pridobitev, to se najbrž strinjajo vsi. A kaj ko se projekt draži, odmika pa se tudi časovnica končanja del.

V zadnjih dneh je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič sprejel skrajno nenavadno odločitev, da vloži tožbo zoper mestni svet. Za to je najel celo odvetniško pisarno Nine Zidar Klemenčič, medtem pa se projekti v mestu dražijo. Tudi Center Rotovž. Ta se gradi od začetka leta 2022, in na Mestni občini Maribor pravijo, da zaenkrat gradnja centra napreduje v skladu s časovnico. Ta namreč vključuje z dodatkoma k pogodbi dodatnih 7 mesecev: “Pri čemer je izvajalec vložil tudi dodatni zahtevek za podaljšanje roka na podlagi Intervencijskega zakona za dodatnih 6 mesecev, za kar se bo prav sklenil dodatek k pogodbi. Gradnja se je začela februarja 2022. Pridobitev uporabnega dovoljenja pričakujemo do konca leta 2025.”

O projektu Centra Rotovž smo s predstavniki svetniških skupin govorili tudi v oddaji Vzhodna. Svetniki so se spraševali tudi, koliko bodo stroški delovanje Rotovža, ko bo enkrat zgrajen.

Zaenkrat podražitev za več kot 10 milijonov evrov

“Za izvedbo gradbeno obrtniških del je bila podpisana pogodba za skoraj 23 milijonov evrov. Leta 2021 je bil podpisan dodatek za 476.200,03 eur z DDV, lani še dodatek za 363.242,68 eur z DDV oba iz naslova nepredvidenih okoliščin in nepredvidenih del (predvsem iz naslova raznih dodatnih statičnih ojačitev ter posledica nepredvidenih del vzdolž objekta Zavoda za varstvo kulturne dediščine) ter prav tako lani še dodatek s katerim so poračunane podražitve za dela izvedena do konca septembra 2023 in sicer v višini 63.536,05 EUR,” za Lokalec.si pojasnjujejo na MO Maribor.

Prvotna ocena celotnega projekta na osnovi idejnega projekta je bila ocenjena na 25.400.797,21 EUR. “Po zaključku javnega naročila za izvedbo GOI del, kjer je najugodnejša ponudba znašala 22.897.496,87 EUR (v tistem obdobju je bil močan vpliv na rast cen gradbenih del kot posledice epidemije Covid), je bila ocenjena vrednost povišana na 31 milijonov evrov. Trenutno ocenjena je 36.789.233,15 EUR. V to oceno je vključeno vse, torej tudi oprema,” pojasnjujejo na občini.

Pogodba določa, da vse podražitve v teku izvajanja projekta nase prevzame Mestna občina Maribor

Zanima nas, od kod bo prišel denar. Zato smo na Ministrstvo za kulturo naslovili vprašanja o tem, če so pripravljeni dodatno pomagati projektu. “Že na začetku je bilo v dogovorjeno in v pogodbi med Mestno občino Maribor in Ministrstvom za kulturo določeno, da je sofinanciranje Ministrstva za kulturo največ do 12,7 milijona evrov. Pogodba pa določa tudi, da vse podražitve v teku izvajanja projekta nase prevzame Mestna občina Maribor.”

“Z Mestno občino Maribor smo ves čas v stiku, v prvi vrsti, ker je potrebno dinamiko financiranja prilagajati poteku del na gradbišču. Predstavniki ministrstva so si gradbišče tudi večkrat ogledali, ob koncu minulega leta sta se z odgovornimi sestala tudi župan in ministrica, da bi skupaj pregledali stanje projekta in realizacijo pogodbe. Predstavniki občine so nas obvestili o podražitvi projekta ob tem na nas naslovili prošnjo o preučitvi možnosti za dodatno financiranje s strani ministrstva. V skladu s pogodbo, ki sta jo podpisala Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor sredstev investicije s strani države ni več mogoče povečati, saj je v pogodbi opredeljeno najvišje možno financiranje,” še za Lokalec.si pojasnijo na kulturnem ministrstvu.

Na MO Maribor pa verjamemo, da se bo našla politična rešitev

Se na MO Maribor sprenevedajo in ne zavedajo resnosti položaja? Ko vprašamo, če bodo poskušali od ministrstva dobiti več kot 12,5 milijonov evrov in se že pogajajo o tem, dobimo odgovor:  “Glede na to, da gre za izjemen kulturni projekt državnega pomena, ki bo imel velik kulturni multiplativen učinek ne samo za Maribor ampak za celo regijo ter da je Ministrstvo naš partner na projektu, še vedno verjamemo, da se bo tudi za to našla politična rešitev.” 

Torej kljub temu, da ministrstvo nedvoumno v odgovorih na naša vprašaja zapiše, da denarja ne bodo več zagotovili, na Mestni občini Maribor na naše vprašanje od kod pa bo torej prišel denar za dokončanje del, zapišejo: “Kot smo povedali zgoraj, verjamemo da se bo našla politična rešitev.”

Tako potekajo dela:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.