10:37, pet, 19. Apr

Čepič zagotovil, da bo za paciente poskrbljeno

Predsednik sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Bogdan Čepič je danes na enem mestu zbral vse vpletene v spor med vodstvom bolnišnice in zdravniki tamkajšnjega oddelka za kardiologijo in angiologijo glede plačevanja dela v pripravljenosti. Čeprav dogovora še ni bilo, je po več kot dveurnem sestanku zagotovil, da so pacienti varni.

UKC Maribor

Na sestanek so bili poleg nekaterih članov sveta zavoda vabljeni še predstavniki zdravniškega sindikata Fides, vodstvo UKC Maribor in klinike za interno medicino ter prizadeti zdravniki, ki so nedavno preklicali soglasja za stalno delovno pripravljenost v laboratoriju za interventno kardiologijo.

Medtem ko nobeden od ostalih izjav po sestanku ni dajal, je Čepič po njem povedal, da so o problematiki razpravljali zelo konstruktivno, saj se vsi skupaj zavedajo svojih odgovornosti. Začrtali so aktivnosti, ki bodo po njegovem mnenju že v kratkem imele pozitiven zaključek. “To pomeni, da bomo v največji možni meri poskrbeli za paciente v Mariboru,” je dejal predsednik sveta zavoda.

Tega, kaj se bo zgodilo 18. julija, ko dan prej začne veljati preklic soglasij s strani treh starejših zdravnikov za nočno delo, Čepič danes ni mogel povedati, češ da bodo to lahko pojasnili šele naslednji teden. Kljub temu je zatrdil, da so se danes vse dogovorili, a da vse ni odvisno od njih. Vseeno je zatrdil, da bodo dežurstva v UKC Maribor tudi po tem datumu organizirana kot doslej, pacienti pa ne bodo ogroženi in jih ne bodo vozili v druge bolnišnice.

Kardiologi na čelu s predstojnikom oddelka Vojkom Kaničem se med drugim že nekaj časa pritožujejo zaradi domnevno neustreznega plačila za delo zunaj rednega delovnega časa. Ker zdravnikov po preklicu soglasij treh že omenjenih ni dovolj, se je doslej govorilo o možnosti, da bi bolnike, ki ponoči doživijo srčni napad, iz UKC Maribor v prihodnje pošiljali na posege v druge bolnišnice.

Razmere so se dodatno zaostrile prejšnji teden, ko je Pivec omenjenim trem kardiologom (Vojku Kaniču, Damijanu Vokaču in Antonu Lobniku) izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po njihovem mnenju je tak ukrep protizakonit, saj naj bi bila prisila pravno dovoljena le za to, da se zdravnika razpiše za delo v pripravljenosti, ne sme pa se ga potem dejansko vpoklicati v službo.

Če ne bi prišlo do dogovora, kardiologi med drugim niso izključili možnosti, da bo njihov naslednji korak stavka. Čepič je dejal, da se o tem danes niso pogovarjali, saj to ni stvar sveta zavoda, če pa bi do stavke prišlo, bi se kot predsednik v reševanje spora vključil.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.