18:38, tor, 30. Apr

CI za Ptujsko obvoznico s pobudo o preusmeritvi tovornjakov iz mejnih prehodov ministrici Bratuškovi





Civilna iniciativa za Ptujsko obvoznico je na ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek ponovno naslovila pobudo za preusmeritev tranzitnega tovornega prometa iz mejnega prehoda Zavrč in Središča na mejni prehod Gruškovje. Hrvaški minister Oleg Butković je namreč pred dnevi mejni prehod Mursko Središče zaprl za tranzitni tovorni promet, zato se sprašujejo, zakaj tega ne naredi tudi Slovenija. Razlog, ki ga je pred časom navedla Bratuškova naj bi bilo nemogoče dogovarjanje s Hrvaško. 

Na ministrstvu so se že večkrat izgovarjali, da takšna preusmeritev ni možna brez dogovora s Hrvaško, ki da je tako rekoč nemogoč. Zakaj je torej hrvaški minister lahko to naredil v dobro svojih državljanov, potem ko je zaprl mejni prehod Mursko Središče za tranzitni tovorni promet, predvidevamo, da enostransko brez dogovora s Slovenijo,” so zapisali v Civilni iniciativi za Ptujsko obvoznico.

V Civilni iniciativi za Ptujsko obvoznico navajajo, da so na ministrstvo za infrastrukturo že večkrat dali pisno in ustno pobudo za preusmeritev tovornega tranzitnega prometa iz mejnega prehoda Zavrč in Središča ob Dravi na mejni prehod Gruškovje. Pravijo, da ko je bila avtocesta do Gruškovja lani odprta, je s tem bil izpolnjen tudi pogoj, da mora obstajati vzporedna cesta istega in višjega ranga, kar pa avtocesta je.ormoška cesta

Vsak dan gre približno 16.000 vozil, od tega tisoč težkih kamionov skozi dve gosto naseljeni Mestni četrti Mestne občine Ptuj (Spuhlja in Budina) preko Ormoške ceste na Puhov most. V pogovoru so nam predstavniki ministrstva večkrat rekli, da je problem dogovor s Hrvati, vendar bi radi opozorili tudi na dejstvo, da je pred dnevi hrvaški prometni minister zaprl mejni prehod Mursko Središče za ves tovorni tranzitni promet – kot je dejal v dobro ljudi, ki tam stanujejo,” je zapisala Sergeja Puppis Freebairn vodja odbora civilne iniciative.

Krajani dnevno izpostavljeni hrupu in izpušnim plinom

Kot zaskrbljujoče v Civilni iniciativi za Ptujsko obvoznico navajajo dejstvo, da so krajani ob prometno obremenjenih cestah, dnevno izpostavljeni hrupu in izpušnim plinom tisočih kamionov na cesti, ki sploh ni primerna za tak promet in da “gre le nekaj metrov stran od naših hiš, pričakujemo, da bo tudi Ministrstvo za infrastrukturo v enaki meri poskrbelo za svoje državljane. V skladu z zakonom o cestah ima minister za infrastrukturo vsa pooblastila, da takšno preusmeritev tudi izvede,” so še zapisali v civilni iniciativi.

 

Prebivalci še opozarjajo, da jim je zaradi prometa že vrsto let kršena z ustavo pridobljena pravica do bivanja v zdravem okolju, zato pričakujejo, da bodo ukrepali pristojni tudi na Ministrstvu za okolje in prostor, kot tudi varuh človekovih pravic. “Poleg takojšnje preusmeritve tovornega tranzita pričakujemo tudi, da bosta obe ministrstvi pospešili vse postopke za umestitev obvoznice v državne prostorske načrte,” še dodajajo v civilni iniciativi.

Vprašanja smo poslali tudi na Ministrstvo za infrastrukturo in na Ministrstvo za okolje in prostor. Njihove odgovore še pričakujemo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.