20:28, pet, 26. Apr

Civilna iniciativa: Repoluskova poskuša z avtobusnim obračališčem po bližnjici do prestavljene trase obvoznice v Rušah





Zaskrbljeni krajani Smolnika in Ruš Ad hoc civilna iniciativa so medijem poslali izjavo za javnost vezano na avtobusno obračališče.

Kot kaže so omenjeno pismo poslali tudi občinskim svetnikom.

Njihovo sporočilo spodaj objavljamo v celoti:

Spoštovani svetniki Občinskega sveta Občine Ruše! V prvem predlogu proračuna za leto 2023 je samo na enem mestu vpisan stavek, da namerava Občina Ruše kupiti zemljišče št. 208/1 z namenom prestavitve avtobusnega obračališča na Smolniku in to brez širše obrazložitve. To sicer samo po sebi ne bi bilo sporno, če avtobusno obračališče županja Urška Repolusk ne bi umestila točno na mesto, kjer se obstoječa trasa zahodnega dela obvoznice Ruše priključi na cesto Ruše – Puščava – Lovrenc.

Obstoječe avtobusno obračališče pri nekdanji tovarni Metalplast se premika na novo lokacijo bolj vzhodno – h krajevni oznaki Smolnik ob severno stran ceste in bo vključevalo tudi avtobusno postajo.

Po našem mnenju se porablja dragocen davkoplačevalski denar za »ekspresno« umeščanje avtobusnega obračališča zapakiranega v dokumentacijo križišča za dostop do nove soseske RU04 – bodoče naselje hiš ob novem športnem igrišču na Smolniku.

Soseska RU04 v tem trenutku ni nič drugega kot travnik!

Avtobusno obračališče se umešča na zaščiteno parcelo, točno na lokaciji obstoječe trase zahodnega dela obvoznice Ruše, za katero smo Rušani hranili parcele trideset let! Obstoječa trasa obvoznice je del pravnega reda Občine Ruše in je vrisana v trenutno veljavni krovni prostorski načrt Občine Ruše!

V kolikor županji Urški Repolusk ta manever kakorkoli uspe, se bo izničila zelo lepo zamišljena trasa ceste z blagim zavojem preko potoka Lobnica in naprej po koridorju do Selniške ceste, kot so si jo v preteklosti dobro zamislili urbanisti.

Nad ravnanjem županje Urške Repolusk in občinske uprave Občine Ruše smo zelo razočarani! Apeliramo na vse svetnike Občinskega sveta Občine Ruše, da takšno ravnanje preprečijo! Projekti za sosesko RU04 kot tudi najnovejši idejni projekt križišča za sosesko RU04 se ne prilagajajo obstoječi trasi obvoznice.

Slika 1: V fotografijo Smolnika z nekdanjo tovarno Metalplast je vrisana lokacija avtobusnega obračališča (shema obračališča je iz dokumentacije Občine Ruše).
Slika 2: Izsek iz idejne zasnove križišča z avtobusnim obračališčem Občine Ruše. V načrtih se lepo vidi, da se ni upoštevala obstoječa trasa obvoznice, ki bi morala biti priključena na to isto križišče na cesti Ruše – Puščava – Lovrenc. Sedaj se na isto mesto, kjer bi se morala priključiti obvoznica, umešča avtobusno obračališče. Na križišče se priključuje tudi bodoča soseska RU04.
Slika 3: Potek obstoječe trase obvoznice in njena priključitev na cesto Ruše – Puščava – Lovrenc na tej isti lokaciji. Priključitev obvoznice je zamišljena z krožiščem.

Premikanje oz. korigiranje priključitve obvoznice na zahod (v smeri proti nekdanji tovarni Metalplast), kot to »zelo suhoparno in lahkotno« ter brez vsakršne navedbe podlag v analizah in študijah predlaga občinska uprava Občine Ruše v obrazložitvi ob ponovnem predlogu proračuna v prvem branju za leto 2023, bi popolnoma spremenilo lepo zasnovan direktni potek in blago krivuljo obvoznice v tem delu.

Ali bi se lahko zgodilo, da bi izvedba obstoječe trase obvoznice zaradi avtobusnega obračališča postala celo nemogoča? Vsekakor! Po mnenju civilne iniciative je to najbrž tudi glavni namen umestitve avtobusnega obračališča točno na lokacijo, kjer je v krovnem prostorskem načrtu Občine Ruše umeščena priključitev obstoječe trase zahodnega dela obvoznice na cesto Ruše – Puščava – Lovrenc.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.