20:40, sre, 24. Apr

Člani Rotaracta Slovenije opozorili na življenje brez čebel

Včeraj so se ob svetovnem dnevu čebel po državi zvrstile številne prireditve. Čebelarska zveza je v Celju v sodelovanju s hipermarketom Tuš Planet na pobudo članov Rotaract Slovenija  pokazala, kakšno bi bilo življenje brez njih.

Vir: Rotaract klub Slovenj Gradec
Vir: Rotaract klub Slovenj Gradec

Si predstavljate, da nekega dne pridete v trgovino in vas tam pričakajo prazne police? Košarice, kjer običajno izbirate med jabolki, hruškami, bučkami, češnjami…vse prazno. Ta “nekega dne” se je zgodil 20. maja v Tušu ob svetovnem dnevu čebel.

To pa zato, ker v svetu brez čebel svojega najljubšega sadja in zelenjave najverjetneje ne bi našli. Čebele so namreč zaslužne za opraševanje kar 70 % naše hrane. Kljub temu, da smo odvisni od njih, pa jih še vedno ogrožamo in zmanjšujemo njihovo populacijo. Če bomo tako nadaljevali, na policah v trgovinah kmalu res ne bo več hrane. Svet brez čebel pa bo tako postal tudi svet brez nas. Na pobudo Rotaract Slovenija, v sodelovanju z oglaševalsko agencijo New Moment, Čebelarsko zvezo Slovenije in trgovino Tuš, so se kupci v trgovini lahko prepričali, kakšno bi bilo življenje brez čebel. Na svetovni dan čebel, 20. maja, so v Tuš hipermarketu Planet Celje s polic umaknili izdelke, ki so odvisni od opraševanja čebel. Kupce so presenetili, šokirali in ozavestili, do kakšne mere so njihova življenja odvisna od čebel. Pričakale so jih številne prazne police. Na njih pa pojasnila, da izdelki niso na voljo zato, ker so odvisni od opraševanja in jih v svetu brez čebel najverjetneje ne bi bilo. V Sloveniji se sicer dobro zavedamo ogroženosti čebel. Naklonjeni smo jim, spoštujemo jih in se trudimo za njihovo preživetje. Prav na pobudo Slovenije je Organizacija združenih narodov 20. maj razglasil za svetovni dan čebel. Slovenija je bila tudi med prvimi v Evropski uniji, ki je leta 2011 na svojem območju prepovedala uporabo določenih pesticidov, nevarnih za čebele. Mestna občina Celje je že pristopila k projektu Sadimo avtohtona medovita drevesa in bo vsakemu novorojenčku podarila drevo. Lepo bi bilo, da bi se projektu pridružile tudi ostale slovenske občine, saj bi tako skupaj naredili našo deželo še bolj čebelam prijazno. K ohranjanju čebel pa lahko pripomore tudi vsak od nas. Sploh če vemo, da je naše preživetje odvisno od njihovega. Na balkone, terase in vrtove lahko sadimo medovite rastline, spodbujamo urbano in ekološko vrtnarjenje ter o pomenu čebel ozaveščamo mlajše generacije. Najmanj in hkrati največ, kar lahko naredimo pa je, da podpiramo slovenske čebelarje. Namesto medu iz tujine, ki je pogosto vprašljive kakovosti, raje izbirajmo domači med pri lokalnih čebelarjih in s tem podpirajmo slovenske čebele.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.