09:29, pon, 29. Apr

Covid pakete pomoči delijo tudi v Mariboru





Mestna občina Maribor je v sodelovanju z lokalnimi humanitarnimi organizacijami zagotovila starejšim ljudem, ki zaradi novega koronavirusa ne morejo iz hiše in ne prejemajo drugih oblik pomoči, posebne prehranske in higienske pakete. Poimenovali so jih kar Covid paketi, njihova vsebina pa naj bi eni osebi zadoščala za približno mesec dni.

Slika je simbolična

“Poskrbeti moramo tudi za ljudi, ki so zaradi razmer, povezanih z epidemijo, posebej ranljivi, ker so starejši in/ali bolni ter še posebej omejeni v gibanju,” so sporočili z občine.

Tu gre v prvi vrsti za starejše od 65 let, ki živijo sami in nimajo svojcev ter so v samoizolaciji oziroma karanteni in ne prejemajo drugih oblik pomoči. Pripadniki občinske civilne zaščite so v tem tednu pripravili 100 prehranskih in 100 higienskih Covid paketov, predstavniki Rdečega križa in Nadškofijske karitas Maribor pa so jih razdelili na terenu. Kot poudarjajo na občini, gre za enkratno pomoč, stroške materiala pa so pokrili iz občinskih proračunskih rezerv.

V prehranskem paketu, katerega vsebina je vredna okoli 30 evrov, je 25 različnih osnovnih živil (moka, testenine, toast, olje, mleko, konzervirana hrana, krompir, čebula), v higienskem paketu pa so nujni higienski pripomočki v skupni vrednosti okoli šest evrov.

Podrobnosti so dorekli v okviru humanitarne komisije, ki so jo ob epidemiji novega koronavirusa ustanovili v Mariboru. V njej so predstavniki občine, Rdečega križa, Nadškofijske karitas, centra za socialno delo in centra za pomoč na domu.

Pomoč ljudem v stiski zaradi covida-19 zagotavljajo tudi v obliki toplih obrokov. Vsak dan dostavijo kosilo ogroženim občanom, ki so v izolaciji zaradi bolezni (na primer po odpustu iz bolnišnice), v samoizolaciji zaradi kroničnih bolezni ali ker sodijo v kritično skupino starejših ter živijo sami in nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pomagali. Gre za ljudi, ki so upravičeni do obroka v socialni kuhinji, a so slabšega zdravja, in zaradi ustavitve avtobusnega prometa ne morejo več priti do socialne kuhinje na Taboru, zaprta pa je tudi javna kuhinja karitas. Zaenkrat so našteli 20 takšnih oseb, med njimi je 13 starejših, ki so že imeli izkušnjo brezdomstva ali pa jim to grozi.

Za brezdomce sta sicer v Mariboru na voljo dve zavetišči. V obeh je trenutno 45 brezdomcev, a so zaradi preprečitve okužb omejili vhode in izhode. Zunaj zavetišč je v mestu po ocenah občine še pet do deset brezdomcev. Mariborska karitas jim zagotavlja obroke, ki jih lahko odnesejo s sabo, pred dnevi pa so zanje odprli javne sanitarije pod Starim mostom.

Za primer, da bi se okužil kdo od brezdomcev in ne bi potreboval hospitalizacije, so predvideli možnost namestitve oziroma izolacije v enem od objektov v lasti občine. Nadškofijska karitas pa lahko v primeru, če se okužba pojavi v zavetišču, izolira okuženo osebo v bivalniku ob zavetišču.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.