01:30, čet, 25. Apr

Dan brez dvigala: gremo po stopnicah





Zdravstveni dom dr. A. Drolca Maribor se bo jutri, pridružil akcijam ob Evropskem dnevu brez dvigala. Tako bodo na lokaciji Vošnjakova 2 do 4, pod okriljem organizacijske enote Varstvo otrok in mladine promovirali gibanje, oziroma uporabo stopnic namesto dvigala.

stanovanja, stopnice, prihod, vhodAkcija bo potekala od 8. do 14. ure. V ta namen bodo v pritličju študentje Fakultete za zdravstvene vede opravljali meritve dejavnikov tveganja, »simbolično« zaprli dvigalo in ljudem priporočili uporabo stopnic. Pacienti, ki se bodo odločili za uporabo stopnic namesto dvigala, bodo v 1. nadstropju prejeli »zdravo« nagrado.

In še nekaj dejstev o koristnosti uporabe stopnic namesto dvigala: 

  • Za hojo po stopnicah uporabljate več kot 200 mišic.
  • Hoja po stopnicah zahteva 8 do 9 krat več porabe energije kot sedenje ter približno 7 krat več kalorij kot, če bi uporabili dvigalo.
  • Za stavbe, ki imajo pet nadstropij ali manj je po študijah uporaba stopnic hitrejša od uporabe dvigala.
  • Raziskave kažejo, da pisarniški delavci, ki v delovnem času uporabljajo stopnice v povprečju prihranijo 15 minut na dan za razliko od tistih, ki v delovnem času uporabljajo dvigalo.
  • Poleg varovanja pred srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, možgansko kapjo in nekaterimi vrstami raka hoja po stopnicah sprošča endorfine, ki proizvajajo občutke dobrega počutja.
  • Vaš zaveznik pri hoji po stopnicah je vaša telesna teža, težji kot ste več kalorij boste porabili.
  • Mnogi profesionalni smučarji pogosto hodijo po stopnicah in tako ohranjajo kondicijo in močne noge prav tako veliko manekenk redno hodi po stopnicah, da ohrani lepe noge in kondicijo za hojo po modni pisti.
  • Pri hoji po stopnicah navzdol porabite približno pol manj kalorij kot pri hoji po stopnicah navzgor, vendar uporabljate pri tem druge mišice in sklepe. Prav tako je hoja navzdol dobra za ravnotežje ter koordinacijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.