11:47, pet, 17. Maj

Dan v znamenju Pekrskih dogodkov





V Izobraževalnem centru v Pekrah ter v mariborski vojašnici in kadetnici bo danes ves dan v znamenju 25. obletnice Pekrskih dogodkov. Večerne zaključne slovesnosti z govorom ministrice za obrambo Andreje Katič se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo vročil Borisu Frasu odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije.

Te dni namreč mineva 25 let od takrat, ko je prvič prišlo do merjenja moči med Jugoslovansko ljudsko armado (JLA) in slovensko teritorialno obrambo.

V Mariboru so obletnico takoimenovanih Pekrskih dogodkov počastili že v sredo s slavnostno akademijo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer je predsednik vlade Miro Cerar Pekrske dogodke označil za simbol brezpogojnega združenja Slovenk in Slovencev.

Odlikovanje Borisu Frasu

Obeleževanje jubileja se nadaljuje danes z večerno slovesnostjo pred Izobraževalnim centrom v Pekrah, kjer bo slavnostna govornica ministrica Katičeva. Ob tej priložnosti bo predsednik republike vročil odlikovanje prvemu ranjencu v aktivnostih za samostojno in neodvisno Slovenijo Borisu Frasu.

ministrica za obrambo Andreja Katič
ministrica za obrambo Andreja Katič

JLA je namreč 23. maja 1991 po tistem, ko so teritorialci v neposredni bližini učnega centra za kratek čas zajeli dva izvidnika JLA, obkolila učni center v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran samostojnosti nove države pa so se postavili tudi številni civilisti z mirnimi protesti. Dan kasneje je pod oklepnikom JLA umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Simčik iz Miklavža pri Mariboru.

23. maja dan odprtih vrat in spominski pohod

23. maj je eden od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor in na ta dan že vrsto let priredijo dan odprtih vrat v vojaških objektih ter spominski pohod od Izobraževalnega centra v Pekrah do Vojašnice generala Maistra in nazaj. Tako bo tudi letos.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.