15:27, čet, 2. Maj

Danes in jutri v Mariboru krvodajalska akcija ‘Daruj več kot le kri. Daruj življenje.’





Danes in jutri, 20. in 21. novembra 2023, teče v Mariboru krvodajalska akcija Študentskega sveta Univerze v Mariboru ‘Daruj več kot le kri. Daruj življenje.’.

Na akcijo, ki je danes bila v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), jutri pa bo v UKC Maribor, so vabljeni tako študenti, nekdanji in bodoči študenti, zaposleni na Univerzi v Mariboru oziroma posameznih fakultetah kot tudi drugi.

Krvodajalska akcija: Daruj več kot kri, daruj življenje

Krvodajalsko akcijo so pripravili Univerza v Mariboru s Študentskim svetom Univerze v Mariboru, Območno združenje Rdečega križa Maribor, v okviru projekta Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor in Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Akcijo izvajajo od leta 2005, in sicer dvakrat na leto.

Kri lahko torej še v torek darujejo vsi zainteresirani na Centru za transfuzijsko medicino v UKC Maribor, med 7.30 in 17. uro. Možno je predhodno naročanje na termin do 15. ure na telefonski številki 041 320 796 ali 041 479 242.

Krvodajalska akcija: Daruj več kot kri, daruj življenje

Erika Kavaš, specialistka transfuzijske medicine iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, je danes izpostavila, da imajo na Štajerskem sicer dovolj zalog krvi, a da je treba pri tem upoštevati, da morajo vsak teden priskrbeti najmanj toliko krvi, kot jo v tednu dni porabijo. Povedala je še, da se bodo potrudili, da bodo krvodajalstvo še bolj približali ljudem tako, da bodo večkrat na terenu, tudi ob sobotah, če se bo izkazalo za potrebno.

Nomi Hrast, prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru, je izpostavila, da že skoraj 20 let izvajajo krvodajalske akcije za študente, kar tudi njim prinaša boljše vrednote. In da je pomembno, da so krvodajalske akcije na terenu. Študenti tako namreč vidijo, da se nekaj dogaja in se bodo prej udeležili krvodajalske akcije kot pa, če bi morali v UKC Maribor ali kam drugam. Zdaj imajo dvakrat na leto krvodajalsko akcijo, enkrat spomladi, drugič jeseni. Tudi zaradi tega razmišljajo, da bi imeli na leto več krvodajalskih akcij in da bi posamezne podaljšali še za en dan: dva dneva na različnih fakultetah in en dan na UKC Maribor.

Metod Dolinšek, sekretar območne organizacije Rdečega križa Maribor, se je strinjal s tem in dodal, da želijo, da bi se čim več mladih odločilo za krvodajalstvo. Da se sicer že zdaj lepo odzivajo. Ob tem pa, da je šibka stran krvodajalstva delovno aktivno prebivalstvo, ki se manj odziva na vabila. Med drugim se tako ravno zdaj pogovarjajo s sindikatom visokega šolstva, je dejal Dolinšek, namreč o tem, da bi se na koordinirane krvodajalske akcije odzvali tudi oni in bi se skupaj s študenti  udeležili akcije tudi zaposleni na fakultetah. Meni sicer, da je Slovenija v svetu še vedno dober zgled zbiranja krvi, saj je prostovoljen in brezplačen.

Krvodajalska akcija: Daruj več kot kri, daruj življenje

Kar več študentov, ki so bili danes na krvodajalski akciji, se je strinjalo s tem, da so tovrstne akcije zelo dobrodošle na terenu, na fakultetah, kjer sicer študirajo. Tako se je danes odločilo za darovanje krvi več študentov prav zaradi tega, ker so videli druge, ker so videli plakate in dogajanje. Sicer pa jim je bilo pomembno to, da lahko s tem dejanjem rešijo komu tudi življenje.

Krvodajalska akcija: Daruj več kot kri, daruj življenje

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.