14:38, sob, 13. Apr

Danes na sodišču: Obtoženi za umor partnerke na Goričkem ne zanika dejanja, predloga kazni pa ne sprejema

Na murskosoboškem sodišču je danes stopil pred sodnika Mitja Orešek, ki je obtožen umora izvenzakonske partnerke lani na Goričkem.

Tožilstvo je za primer priznanja krivde na današnjem predobravnavnem naroku predlagalo kazen 19 let zapora, česar pa obtoženi ni sprejel. Odgovornosti za smrt sicer ne zanika, a ne v takšni obliki, kot mu očita tožilstvo.

Dejanje naj bi storil zaradi ljubosumja, tožilka izpostavila, da naj bi šlo za umor iz nizkotnih nagibov

7-letni Mitja Orešek, ki je po poklicu voznik in pek, je po navedbah iz obtožnice 10. septembra lani v njuni stanovanjski hiši v Peskovcih vzel življenje svoji 11 let mlajši partnerki. Po trditvah tožilstva je to storil iz ljubosumja med prepirom, ker si je ženska dopisovala po telefonu z drugim moškim. Najprej naj bi jo davil in dušil z vrečko, nato pa jo nezavestno še zabodel, zato je na kraju umrla. Okrožna državna tožilka Jana Rogan je v današnji predstavitvi obtožnice med drugim izpostavila, da je v tem primeru šlo za umor iz nizkotnih nagibov, ki je bil izveden v času, ko sta bili v hiši njuna mladoletna otroka.

Predlagana kazen, če bi danes priznal krivdo, je 19 let zapora

Če bi obtoženi danes priznal krivdo, je predlagala kazen 19 let zapora, v nasprotnem primeru pa napovedala, da si bo prizadevala za obsodbo za tretjino višjo kazen. A obtoženi se danes ni odločil za priznanje. “O obtožnici se ne bi strinjal,” je dejal. Njegov zagovornik Mojmir Šafarič je pojasnil, da Orešek “ne zanika dejanja, zanika pa krivdo za dejanje, kot izhaja iz obtožnice, saj mu tožilstvo očita hujše kaznivo dejanje, kot je bilo storjeno”. Ob tem je zaprosil za sojenje pred senatom namesto sodnikom posameznikom ter med drugim predlagal v nadaljevanju sojenja zaslišanje moškega, ki je v hiši montiral nadzorne kamere, dveh znancev, s katerimi se je par družil, sorodnika obtoženega ter izvedencev psihiatrije in sodne medicine. Prav tako je predlagal vpogled v mobilne telefone obtoženega in žrtve. Sodnik Milan Regvat je ostale predloge odobril, glede vpogleda v telefon žrtve pa se bo iz tehničnih razlogov opredelil naknadno. Začetek glavne obravnave je razpisal za 16. februar.

Policija sprva obtoženega ovadila za uboj, tožilstvo meni, da gre za hujše kaznivo dejanje

Policija je obtoženega ovadila za uboj, a je tožilstvo obtožbe zoper njega zaostrilo. Po dejanju je sicer po poročanju medijev sam poklical policiste, naj pridejo na njegov naslov, ker je umoril partnerko. Policisti in reševalci so ob prihodu v stanovanjski hiši našli umorjeno. Obramba bo po napovedih vztrajala, da ni šlo za umor, temveč uboj, za kar je zagrožena nižja kazen.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.