10:38, pet, 17. Maj

Danes obeležujemo svetovni dan delovne terapije





27. oktober je svetovni dan delovne terapije. Moto letošnjega svetovnega dneva je “PRILOŽNOST + IZBIRA = PRAVIČNOST” in ga bodo v Mariboru obeležili z aktivnostmi, ki se bodo odvijale v Europarku, dne 27.10.2022 med 12.00 in 16.00 uro.

Naj postane delovna terapija in njena obravnava PRILOŽNOST vseh vključenih v zdravstveni sistem in v sistem socialnega varstva, kjer bodo uporabniki storitev v prvi vrsti najprej imeli PRILOŽNOST, da se odločijo za obravnavo v delovni terapiji in nato tudi možnost IZBIRE kje bo njihov delovni terapevt le to izvajal. S tovrstnim načinom obravnave in priložnostmi bomo skupaj gradili boljši jutri, umeščali delovnega terapevta v družbo in spreminjali standarde ter
normative slovenskega zdravstvenega in socialnovarstvenega sistema.

Delovni terapevti s svojim delom in aktivnostmi ob svetovnem dnevu DELOVNE TERAPIJE želimo prispevamo k razvoju DELOVNE TERAPIJE kot zdravstvene stroke, kar posledično pomeni tudi večjo prepoznavnost in veljavnost delovnih terapevtov v družbi. Delovni terapevti smo zdravstveni delavci in delujemo na primarni, sekundarni in terciarni ravni ter na področju socialnega varstva (splošni in posebni socialno varstveni zavodi) z obeležitvijo svetovnega dneva DELOVNE TERAPIJE želimo pokazati pomembnost stroke pri zagotavljanju samostojnega življenja ter vključevanja posameznika v vsakodnevne aktivnosti/dejavnosti na vseh področjih človekovega življenja.

Med vsemi skupinami zdravstvenih delavcev smo delovni terapevti najmanj številčni

Smo nepogrešljivi in ključni člen pri rehabilitaciji in obravnavi bolnikov, ko se njihovo zdravstveno stanje poslabša, bodisi zaradi poškodbe, nesreče ali drugih zdravstvenih stanj in bolezni (možganska kap, duševne motnje, bolezni, ki spremljajo staranje…) ter razvojnih nepravilnosti Javnost bi radi opozorili, da obstajajo v zdravstvu tudi drugi poklici in ne zgolj zdravniki in medicinske sestre, kot se v javnosti največkrat sliši. Nevzdržne razmere v zdravstvu močno občutimo tudi delovni terapevti, ki smo skupaj s fizioterapevti popolnoma prezrti v pogajanjih za bolj pravična, enakovredna  plačna razmerja v zdravstvu.

Trenutno stanje v plačnih razmerjih močno podcenjuje naš poklic, ki je kot stroka primerljiv s poklicem diplomiranih medicinskih sester. Plačni razredi se med zdravstvenimi delavci, ki opravljajo primerljivo zahtevno delo z istimi bolniki sedaj razlikuje od 3 do 6 plačnih razredov.

Naše delo v odnosu do uporabnika zahteva veliko več neposrednega dela s uporabniki. Izvajamo rehabilitacijo, delovno terapevtsko obravnavo akutnih in kroničnih stanj, preventivo, prilagoditve ožjega in širšega bivalnega okolja, vključujemo se v obravnavo paliativnih bolnikov,…

Drugi bistveno večji problem so zastareli kadrovski normativi na področju zdravstvene in socialne dejavnosti. Že večkrat smo predlagali da se določijo novi kadrovski normativi na vseh treh ravneh zdravstvenega in socialnega varstva. V domovih za starejše je trenutni normativ 1 delovni terapevt na 150 – 200 uporabnikov. Če bi želeli delati v skladu s standardi prakse, kakovostno in kvalitetno bi morali biti normativi bistveno višji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.