19:51, pon, 20. Maj

Danes vloženih 28 tožb za uveljavljanje plačila delovnega časa za čas pripravljenosti v Slovenski vojski





Danes je pooblaščeni odvetnik SVS za 28 članov SVS vložil na Delovno in socialno sodišče tožbe za plačilo razlike od že izplačanega za čas pripravljenosti do plačila delovnega časa v višini 100% urne postavke, so sporočili iz sindikata vojakov Slovenije.

Povprečni tožbeni zahtevek danes vloženih tožb je 8.000,00 EUR, brez obresti, še zapišejo. Najvišji tožbeni zahtevek za člana SVS je 26.015,95 evra, brez obresti. Pripadnik z najvišjim tožbenim zahtevkom je v povprečju vsak mesec zadnjih pet let opravil 67,4 ur pripravljenosti oz. po sodbi – delovni čas, torej je delal vsak mesec zadnjih pet let najmanj 241,4 ur delovnega časa (polnega – rednega in pripravljenosti) mesečno, zraven pa še morebitne nadure.

Mimo nacionalnih predpisov? 

Po mesecu dni se Ministrstvo za obrambo in Generalštab SV še nista odzvala na uvedbo novih izborjenih standardov pravic za pripadnike SV na podlagi EU Direktive 2003/88/ES – določeni vidiki organizacije delovnega časa, ki se uporablja neposredno mimo nacionalnih predpisov, še sporočajo iz sindikata vojakov Slovenije.

Pripravljenost se pripadnikom SV še vedno plačuje le 50%. Glede plačila razlike od 20% oz. 50% do 100% za zadnjih pet let še vedno nimamo odgovora in zato je za naših 28 članov, točno mesec dni po Sodi Vrhovnega sodišča, pooblaščeni odvetnik SVS vložil prvih 28 tožb. Za vse ostale člane se tožbe pripravljajo, do sedaj se je za tožbo odločilo okrog 400 pripadnikov – članov SVS (poslali so nam potrebno dokumentacijo), saj se bo z vložitvijo tožb zastaralni rok prekinil. Vsak mesec zastara plačilo razlike za en mesec izpred petih let.

Novi standard organizacije dela

Julija lani izdana Sodba Sodišča EU v zadevi C‑742/19 in na njeni podlagi Sodba Vrhovnega sodišča VIII Ips 196/2018 izpred meseca dni sta uvedli novo sodno prakso v Republiki Sloveniji, da se pripadnikom SV pripravljenost na delovnem mestu ali določenem kraju šteje v delovni čas in jim za ta čas pripada plačilo v višini 100% urne postavke. Ministrstvo za obrambo in Generalštab SV se novemu standardu organizacije dela in plačila pripravljenosti še nista prilagodila.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.