21:03, sob, 27. Apr

Danes znani rezultati jesenskega dela poklicne mature





Kandidati, ki so opravljali jesenski rok poklicne mature, bodo danes seznanjeni z rezultati. Tisti, ki so maturo naredili, se bodo lahko vpisali na še prosta mesta na višješolskih in visokošolskih študijskih programih.

Jesenski rok poklicne mature se je začel 25. avgusta skupaj z jesenskim rokom splošne mature, le da bodo rezultati slednje znani 15. septembra.

Poklicna matura se praviloma opravlja v celoti, kar pomeni, da je treba izpite iz vseh štirih predmetov opraviti v enem izpitnem roku (spomladanskem, jesenskem ali zimskem). Kandidati so prvi dan jesenskega roka pisali pisni izpit iz materinščine, dan pozneje iz matematike, nato pa še iz angleščine, nemščine in materinščine kot drugega jezika. 1. septembra je potekal pisni izpit iz drugega predmeta, ustni izpiti pa so potekali od 25. avgusta do 3. septembra.

Razlika med poklicno in splošno maturo glede nadaljnjega študija je v tem, da splošna matura omogoča vpis v vse študijske programe, višješolske, visokošolske in univerzitetne, poklicna pa le v višješolske in visokošolske, ne pa tudi v univerzitetne.

Poklicni maturanti, ki se želijo vpisati na univerzitetni študij, morajo ob poklicni maturi opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Vpisa na univerzitetni študij z opravljeno poklicno maturo ne omogočajo prav vsi univerzitetni študijski programi, vendar pa velika večina.

Pri poklicni maturi se je k jesenskemu izpitnemu roku sicer letos prijavilo 3427 kandidatov (lani 3965) s 149 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.