00:52, pet, 3. Maj

“Davek na dež” gre na referendum





Občanom Maribora se – kot kaže – kmalu obeta nov davek. V Listi za pravičnost in razvoj (LPR) so ga poimenovali “Fištravčev davek na dež”.

V Auerjevi Listi za pravičnost in razvoj namreč ugotavljajo, da je koalicija župana Andreja Fištravca (proti so glasovali samo v LPR), v prvem branju sprejela gradivo, ki ga je pod oznako GSM 851 predlagal župan Andrej Fištravec. Po mnenju LPR gre za temelj novega, t. i. “Fištravčevega davka na dež”, ki naj bi kmalu doletel občane Mestne občine Maribor (v nadaljevanju MOM) in obremenil že tako obubožane, a vsaj zaenkrat še živeče gospodarske družbe ter obrtnike. Tako pravijo predstavniki LPR.

Glede na statut MOM, se lahko sprejeto gradivo zavrne le z jasno izraženo voljo volilk in volilcev. Predlog za referendum lahko poda mestni svetnik ali župan MOM, potrdi in razpiše pa ga Mestni svet MOM. Ker v LPR ocenjujejo, da Mestni svet, kot je sestavljen v sedanjem mandatu, njihovega predloga ne bo podprli, je edina možnost t. i. ljudska iniciativa. Zato s ponedeljkom pričenjajo zbirati potrebnih najmanj 200 podpisov občanov MOM, ki jih bodo predali županu MOM Andreju Fištravcu. Slednji bo moral – po prejetju podpisov in ustreznega gradiva – na podlagi jasno izražene volje ljudi in statuta MOM določiti rok za zbiranje potrebne 5% kvote vseh volilnih upravičencev na območju MOM. Omenjeno gradivo pa bo moral župan zamrzniti, kar je po mnenju predstavnikov LPR najbolj pomembno.

V Listi za pravičnost in razvoj verjamejo, da bo župan MOM Andrej Fištravec predlagani svetovalni referendum, predvsem zaradi racionalizacije stroškov, razpisal sočasno z letošnjimi lokalnimi volitvami.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

dež

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.