22:05, pon, 29. Apr

David Klobasa meni, da je pomembno, da se slovenskega kmeta sliši v Evropi in da slovenski kmet vidi priložnosti, ki jih Evropa ponuja





Kandidat za evropskega poslanca NSi David Klobasa je pred dnevi gostoval v oddaji Vzhodna na BK TV, kjer je tekla beseda o kmetijstvu pri nas in v Evropi.

Uvodoma je David Klobasa povedal: “Jasno je, da slovensko kmetijstvo preživlja težke čase, ne samo slovensko, tudi evropsko. Menim tudi, da je pomembno ne samo, da se slovenskega kmeta sliši v Evropi, ampak tudi da slovenski kmeti vidijo priložnosti, ki jih Evropa ponuja. Sam menim, da je pomembno, da se na področju kmetijstva imenuje oz. izvoli in kasneje tudi kadrira strokovne kadre, ki imajo izkušnje iz kmetijstva. Sami ponujamo listo kandidatov, kjer je vsak na svojem področju strokovnjak. Seveda pa je pomembno vedeti predvsem to, da ima vsaka država svojo specifiko. Vsekakor se slovensko kmetijstvo ne more primerjati z nemškim, francoskim ali katerim drugim, kjer gre za industrijsko kmetovanje. Slovenija je znana po butičnem kmetijstvu in prav to mora dajati dodano vrednost našim kmetijam in obenem je to posebnost slovenskega kmetijstva.”

V oddaji sta bila še gosta tudi Franc Kangler, kandidat za evropskega poslanca SDS, iz Zveze slovenske podeželske mladine pa Doris Letina, vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko. Prav tako sta bila del oddaje Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), in Franc Bogovič, aktualni evropski poslanec in član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Slovenski kmet ne onesnažuje evropskega okolja

“Smo v popolnoma novem svetu, marsikaj se spreminja. Vidimo od podnebnih sprememb do samih direktiv za ohranjanje okolja. Vse te zahteve vzbujajo spremembe pri vseh vključenih. Jaz mislim, da je jasno, da brez kmeta ni hrane in brez hrane ni življenja. Tudi zaradi tega je pomembno, da se zavedamo, da naše slovensko kmetijstvo ima ogljični odtis tako majhen v primerjavi z vsemi ostalimi evropskimi državami ali v primerjavi s Kitajsko ali Ameriko, da je skoraj smešno. Naše krave ne onesnažujejo naše zemlje in naš kmet ne onesnažuje evropskega okolja. Mislim, da je skrajni čas, da se na evropski ravni borimo tudi za same dopolnitve in izjeme v zakonih, ki določajo kmetijsko politiko,” je še v oddaji izpostavil David Klobasa.

David Klobasa je še poudaril, da je težav v kmetijstvu kar nekaj: “Danes nizamo kar nekaj problematike iz slovenskega in evropskega kmetijstva. Zato menim, da je posebej treba poudariti, da Slovenija potrebuje novo kmetijsko politiko, ki bo trajnostno naravnana, prehransko suverena in takšna, ki bo omogočala ekonomski obstoj kmetov. Prav zaradi tega je pomembno, da so pomembne neke nove vrednote, znanje, pristop in pa močni politični odločevalci, ki se bodo zavzemali za vse strani dobrega kmetovanja in pa okoljskega varovanja.”

“Sami smo tudi v lokalni skupnosti, se trudimo mlajšim kmetov pomagati pri tem, da pridejo hitreje do dopolnilne dejavnosti, seveda pa je rak rana slovenske družbe birokracija – in predolgi procesi pridobivanja kakršnega koli dovoljenja, kar je po eni strani potrebno v primerih, ko se potrjujejo kvaliteta, kakovost in neki standardi. Vsekakor pa mislim, da potrebuje slovenska družba danes hitrejše pridobivanje raznorazne dokumentacije,” je zaključil Klobasa.

Celotno oddajo si lahko ogledate spodaj:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.