20:19, ned, 16. Jun

David Klobasa na soočenju kandidatov za evropske poslance: “Evropska politika potrebuje povezovalca na višji ravni.”





Na BK TV smo izpeljali soočenje kandidatov za evropske poslance. David Klobasa je zastopal barve Nove Slovenije (NSi).

“Menim, da tako slovenska in evropska politika potrebujeta še enega takega povezovalca tudi na mogoče višji ravni.”

David Klobasa je povedal, da podpira referendumska vprašanja. Zanimalo nas je, kako na to gleda stranka NSi: “Vesel sem, da sem član stranke, kjer ne velja enoumje. Različni kandidati, od bolj konservativnih do mogoče bolj liberalnih, lahko zastopamo svoja stališča in mislim, da je to samo dobro in zaželeno v slovenski politiki.”

Ker je David Klobasa trenutno župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, smo ga povprašali, če ta funkcija ni več dovolj. “Še vedno, Sveta Trojica je v mojem srcu. Šesto leto opravljam funkcijo župana. Zelo sem ponosen na vse, kar smo uspeli narediti, predvsem na to, da smo Sveto Trojico povezali. Menim pa, da tako slovenska in evropska politika potrebujeta še enega takega povezovalca tudi na mogoče višji ravni.”

“Medsebojno spoštovanje, razumevanje –  in to je za moje pojme ključno vprašanje”

Tema so bila tudi družbena omrežja, zato nas je zanimalo, kako bi uporabnikom zagotovil zasebnost na družbenih omrežjih. “Socialna omrežja imajo zagotovo odlično pozicijo druženja na socialnih omrežjih. Seveda pa mislim, da bolj kot regulacija je zadeva, ki jo lahko naredi vsak od nas. Spoštovanje. Manjka nam ga. Stanje duha je, za moje ocene, dosti se ukvarjam tudi z otroki, opazujemo stanje duha pri otrocih in mladostnikih, na kar opozarjajo tudi pediatri. Medsebojno spoštovanje, razumevanje – in to je za moje pojme ključno vprašanje. Kaj bomo naredili v družbi? Kaj lahko naredimo na sebi?”

Poleg socialnih omrežjih pa je po njegovem večji problem prihod umetne inteligence: “Menim, da je pomembna in uporabna v marsikateri smeri. Vprašanje pa je, kdaj bo to šlo čez. Mislim, da se dandanes premalo pogovarjamo o tem, kako bomo regulirali umetno inteligenco. Menim, da samih socialnih omrežjih ne moremo regulirati do te mere, saj gre za profile oseb kot take – in vsak od nas sprejema odgovornost, kaj tam objavi. Drugo vprašanje pa je, kaj se dogaja z umetno inteligenco in lažnimi novicami, za katere vemo, da jih je vedno več. Zanima me, kaj se bo zgodilo in koliko bo imela umetna inteligenca vpliva na volitve v Ameriki.”

Umetno inteligenco smo povprašali, kdo je David Klobasa, seznanili smo ga s podatki, ki nam jih je UI dala. Povprašali smo ga, kaj meni: “Tega še nisem nikoli probal, ampak sem navdušen!” V nadaljevanju je dodal: “Strah me je, da umetna inteligenca lahko prinese nove razsežnosti sporov, ne samo političnih, in resne resne težave.”

“Kako smo prišli do digitalizacije? Povezovali smo projekte.”

Beseda je tekla tudi o digitalizaciji. “Sam sem leta 2018 prevzel občino, v kateri je bilo položenih tri procente optičnih vlaken, danes imamo 67 gospodinjstev brez optike od slabih 900. A nihče pri tej investiciji ni pomagal, ne država. Gre po moje zelo dosti, koliko se vsak od nas znajde. Vedno poudarjam, da je na pomembne funkcije izvoliti operativne funkcionarje. Kako smo prišli do digitalizacije? Povezovali smo projekte. Kadar koli se je delala električna napeljava, smo istočasno prosili, da smo vpeljali tudi digitalne. Ostala nam je vas Osek, ki je res razmetana, gospodinjstva so zelo ločena, a vemo, da bomo najverjetneje v tem letu, zadevo zaključiti. Vsak od nas lahko ogromno naredi, da lahko do tega pride. Se pa strinjam, da podjetje Rune, s katerimi sem imel tudi sam težave, neke sankcije so bile sprožene, kolikor vem, je bilo lastništvo menjano, zadeva se da izpeljati, ne gre za nemogoč primer. Mogoče ga je izpeljati. Če pa je EU naklonjena temu, pa bo šlo še veliko lažje.”

“Ogromno je vmesnih potez med državo pa na koncu eno lokalno skupnostjo”

Kandidate smo povprašali tudi o finančni perspektivi, če je denar za mehke vsebine tisti, ki ga Slovenija potrebuje, ali pa je potrebno financiranje osnovne infrastrukture, potem pa nadgrajevanje?

“Glavni problem je v naši mentaliteti, prihajamo iz majhne države in ta majhnost se nas drži ves čas. V bistvu vedno se nam zdi, da ne moremo imeti velikih želja, manjka nam ambicioznosti. Če pogledamo samo, na kak način se pripravljajo projekti v občinah, navadno pogledaš čez mejo občine, pa delaš podobno zadevo. In tu je težava. Mislim, da spadam bolj med kreativce in se trudim razvijati kreativni proces. Neambicioznost in nevizionarstvo se odraža na koncu tudi v politiki. Menim, da je potrebno predvsem povezati vseh devet evropskih poslancev, ki bodo izvoljeni. Vseh devet bo prihajalo iz iste države. Pomeni, poznamo problematiko, ne moremo na evropski ravni reševati nekih naših ideoloških težav, ampak takrat dejansko delati za razvoj regij, mest, zato, da dejansko počrpamo sredstva in jih strateško, fokusirano usmerjamo,” je dejal.

Klobasa je še izpostavil: “Še vedno je največji problem pri “ad hoc” projektih. Sam menim, da, pa ne leti to na ministrstvo, leti predvsem na vse v tej skupini … Leta 2021 se je začela nova perspektiva, do letos smo čakali na smernice kot občine. Težava je, ko rečejo, da župani nimamo projektov. Zakaj jih nimamo? Ker moramo dobiti smernice, da vemo sploh, kaj bomo pripravili. Še druga zadeva, na naši občini imamo sedem zaposlenih in za tako ekipo se greš ti velike projekte. Enostavno je to veliko breme za občino, sami smo se tega lotili konkretno. Kar pa se mi zdi odgovornost občin in vsakega politika, je pa to, da znaš povezovati različne projekte. Če dobiš eno stvar financirano, poskrbi še za ostale stvari. Mi nismo peljali enega projekta, na katerem bi delali recimo samo kolesarko, vedno se trudimo peljati v istem sklopu še ostalo infrastrukturo – in na ta način zagotavljamo trajnostne investicije s spodbudami EU. Je pa res, da generalno moramo projekt zasnovati pred tem, obenem pa pogrešam to ambicioznost, o kateri smo govorili prej.”

Dodal je še: “Zdi se mi, da se veliko postavlja – evropski projekti do konca mandata, danes recimo, ko je govora o jedrski energiji, zanima me, če se bo črpalo iz evropskih skladov? Lahko debatiramo o tem ali ne? Zanima me, če se da na teh točkah še pogajati, ali to enostavno ne gre.”

“Kar se tiče Ukrajine in Rusije je zgodba samo ena.”

Povprašali smo ga, če smo dvolični, ko gledamo na primera agresije Rusija-Ukrajina in Izrael-Palestina. Dejal je: “Sam sem svoje stališče zavzel tudi kot podpredsednik komisije za mednarodne zadeve na zasedanju v Bruslju. V primeru Ukrajine in Rusije Evropa ne more dovoliti, da Ukrajina tukaj ne zmaga. Zakaj? Ker imamo tudi v samih sosedah mogoče kakega na vzhodu, ki se lahko nekega dne odloči, da si bo prilastil Prekmurje. Če dovolimo, da Rus za silo prevzame del Ukrajinskega ozemlja, zakaj se to ne bi moglo zgoditi na Madžarskem in v Prekmurju? Vse je teoretično mogoče, če dovolimo, da Ukrajina izgubi v tej vojni. Tu je zadeva jasna. Kar se tiče Ukrajine in Rusije je zgodba samo ena.”

Kaj pa glede Izraela in Palestine? Klobasa pojasni: “Kar se tiče Palestine. To, kar se dogaja tam, je nedopustno. Matej Tonin je predlagal modre čelade, mirovno misijo, ki bi nekako vzpostavila mir. To je dejansko predlog, s katerim se tudi sam strinjam in bi ga lahko izpeljala Evropa kot taka. Zagotovo pa ne samo nemo gledala vsega, kar se dogaja sedaj. Sam odziv na teroristični napad, sem se strinjal, vse, kar se dogaja sedaj, pa je absolutno pretirana uporaba sile. Genocid, ki se dogaja, mora biti jasno obsojen.”

Celotno soočenje pa si lahko ogledate tukaj:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.