07:01, pet, 19. Apr

Delavci migranti se strinjajo s tožbo proti Avstriji zaradi otroških dodatkov





Sindikat delavcev migrantov Slovenije pozdravlja potezo Evropske komisije, ki je na Sodišče EU vložila tožbo proti Avstriji zaradi otroških dodatkov.

Letošnja akcija 40 dni brez alkohola poteka pod geslom Za zdravje in zdrave odnose. Vir: Pixabay

Prepričan je, da bo s tožbo uspešna, saj Avstrija na tem področju izvaja diskriminacijo, je danes za STA povedal predsednik sindikata Mario Fekonja. Evropska komisija je vložila tožbo zaradi avstrijske zakonodaje o indeksaciji družinskih prejemkov in družinskih davčnih olajšav, po kateri državljani EU, ki delajo v Avstriji, njihovi otroci pa ne živijo v Avstriji, od leta 2019 prejemajo nižji dodatek.

“Na sporno indeksacijo otroških dodatkov opozarjamo že vse od takrat, ko se je v Avstriji začelo govoriti o tem. To je diskriminatorno, ker določa višino otroškega dodatka glede na življenjski standard v državi, v kateri otrok biva,” je dejal Fekonja.

V Avstriji so od 1. januarja 2019 družinski prejemki in davčne olajšave za otroke, ki prebivajo v drugi članici, odvisni od življenjskih stroškov v tej članici. To pomeni, da so mnogi državljani EU, ki v Avstriji delajo ter tam tako kot lokalni delavci plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, deležni manj ugodnosti zgolj zato, ker njihovi otroci živijo v drugi državi članici. Kot dodajajo v Bruslju, pa indeksacija ne velja za avstrijske državljane, ki živijo z otroki v tujini, kjer delajo za avstrijske oblasti, čeprav gre za podobno situacijo.

“Zakaj bi mi kot delavci v tujini plačevali za otroške dodatke recimo nemških ali skandinavskih otrok, ki zdaj po tem avstrijskem ukrepu prejmejo mnogo višje otroške dodatke,” je še izpostavil Fekonja. Po njegovih podatkih je zaradi takšnega ravnanja Avstrije prizadetih med 5000 in 6000 slovenskih otrok.

Fekonja je prepričan, da bo tožba na Sodišču EU uspešna. “Podoben primer so imeli v Avstriji že pred leti in je Evropska unija to blokirala. Tudi Nemčija je že poskušala s takšnim zakonom in je bil zavrnjen,” je pojasnil.

V Evropski komisiji opozarjajo, da gre pri avstrijskem ukrepu za diskriminacijo, saj država članica ne more znižati dodatkov, samo ker oseba ali njeni družinski člani živijo zunaj te države članice. Glede na načelo enakopravne obravnave na področju socialne varnosti je treba osebe obravnavati enakopravno, ne glede na njihovo nacionalnost.

Slovenija se je leta 2018 pridružila skupini še šestih članic unije, ki so se pri Evropski komisiji pritožile zaradi indeksacije avstrijskih otroških dodatkov in komisarko pozvale, naj preveri, ali je avstrijski ukrep v skladu s pravnim redom EU.

Glede na trenutno indeksacijo Avstrija izplača za otroke delavcev, ki živijo v Avstriji, 114 evrov. Za otroke, ki živijo v Sloveniji, pa izplačajo 90,06 evra.
VIR:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.