00:08, pon, 29. Apr

Delavci ŠC Pohorje grozijo s stavko in protesti





Okoli 110 zaposlenih v propadajočem mariborskem ponudniku hotelskih in smučarskih zmogljivosti Športni center Pohorje nasprotuje stečaju. Zavzemajo se za ohranitev delovnih mest in redno izplačilo plač, so danes sporočili iz Sindikata gostinstva in turizma Slovenije. V nasprotnem primeru bodo že naslednji teden napovedali stavko in proteste.

Predstavniki sindikata so se v petek sestali z direktorico Barbaro Vtič Vraničar, od katere so želeli slišati, v kakšnem stanju se trenutno nahaja družba, kaj se bo zgodilo z zaposlenimi in ali bo do četrtka izplačana plača za avgust. Direktorica jim glede na trenutne razmere upanja, da se bo vse izšlo dobro, ni mogla dati.

Vtič Vraničarjeva je danes za STA povedala, da se v vodstvu podjetja trudijo, da bi zagotovili sredstva za izplačilo plač v tem tednu, če to ne bo mogoče, bodo poskušali vsaj z delnim izplačilom. “Odločitev glede nadaljnje usode družbe pa bo, kot smo že povedali, znana do konca meseca,” je dodala.

Kot so v skupni izjavi za javnost zapisali predsednik sindikata v podjetju Marko Kundid, sekretarka omenjenega sindikata za Podravje Breda Črnčec ter predsednik sindikata gostincev Kristijan Lasbaher, je sindikat “absolutno proti” stečaju podjetja. Tudi zato so se v petek in v nedeljo sestali z mariborskim županom Andrejem Fištravcem.

Župan je predstavnikom sindikata predstavil nekaj možnih rešitev, a hkrati povedal, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) na njihove predloge reševanja Športnega centra Pohorje ne pristaja.

“Vsaka stran ostaja pri svojem, zaposleni in naprave pa čakajo. Vse se vrti le okoli denarja, nihče pa ne razmišlja o tem, da brez dela ne bo ostalo le več kot 100 zaposlenih, temveč bi stečaj imel katastrofalne posledice za celoten turizem v regiji,” opozarjajo v sindikatu.

Predsednika vlade Mira Cerarja so zato pozvali, da se takoj odzove povabilu župana, pride v Maribor ter takoj začne z reševanjem razmer, zaradi katerih se že od aprila vrtijo v začaranem krogu, iz katerega ni videti izhoda.

V Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije so se ob tem odločili, da bodo počakali do četrtka, ko mora biti izplačana avgustovska plača, če se to ne bo zgodilo, pa bodo že naslednji dan napovedali stavko. Če se država ne bo zganila in ne bo znakov pripravljenosti za rešitev mariborskega turizma, pa bodo delavci razmislili tudi o vsesplošnih protestih.

Športnemu centru Pohorje grozi stečaj, potem ko so se v DUTB prejšnji teden odločili, da podjetja ne bodo dokapitalizirali s strani uprave predlaganimi 3,7 milijona evri. Kot so pojasnili, dokapitalizacija ni ekonomsko upravičena. Nedavno je propadel poskus najema, za katerega je bila preko družbe Nipa zainteresirana mariborska občina, še vedno pa poteka postopek prodaje, v katerega je poleg Nipe vključen še en interesent.

ŠC-Pohorje

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.