22:52, pet, 3. Maj

Destinacija Štajerska v sodelovanju z Združenjem Vinorodna Štajerska do dviga prepoznavnosti na svetovni vinski zemljevid





V Dominikanskem samostanu na Ptuju je Regionalna razvojna agencija Podravje – Maribor v sredini junija predstavila novo blagovno znamko destinacije Štajerska – Urbanaravni užitek. Ob tem so predstavili tudi novo spletno stran, ki jo lahko obiščete TUKAJ.

Štajerska ponuja tako domačinom kot obiskovalcem edinstveno kombinacijo urbanih in naravnih doživetij in sedaj imate pregled nad njimi na enem mestu.

Priključitev Združenja Vinorodna Štajerska

V partnerstvo Destinacije Štajerska se je nazadnje priključilo Združenje Vinorodna Štajerska. Gre za prostovoljno, samostojno, nepridobitno, nepolitično, strokovno društveno organizacijo, ki združuje vinogradnike, in vinarje vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, ki se poklicno ukvarjajo s proizvodnjo vina z namenom skupne promocije svojega vinorodnega okoliša. Združenje šteje okrog 30 članov, s pristopom pa so vsi postali del destinacije Štajerska.

Cilj njihovega delovanja je dvig prepoznavnosti in ugleda vinorodnega okoliša na svetovni vinski zemljevid najboljših vinorodnih regij in izboljšanje prepoznavnosti okoliša kot vinske destinacije s kvalitetno vinsko turistično ponudbo.

Njihov predsednik in zastopnik Božidar Grabovac nam je v uvodu pojasnil, da je Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija uradni, z vinsko zakonodajo predpisan, geografsko natančno definiran in zaščiten naziv vinorodnega okoliša. Kot tak je priznan v EU in v svetu: “Sega od Maribora, od avstrijske do hrvaške meje, zajema praktično celotno Štajersko.”

S povezovanjem si želijo ustvariti večji preboj na mednarodnem trgu, saj se na ta način dosegajo močnejše sinergije pri oblikovanju skupnih turističnih produktov.

“Želimo, da okoliš postane prepoznaven doma in tudi v tujini”

“Z Regionalno razvojno agencijo za Podravje – Maribor smo našli skupni jezik, poleg turizma, kulturnih znamenitosti, kolesarjenja, je tudi vino in kulinarika. Kot združenje smo hoteli promovirati vino, vinogradništvo in kulinariko. Našli smo se in hitro ugotovili, da delamo podobno stvar vsak iz svoje strani, zato smo se odločili povezati, da skupaj zgodbo lažje peljemo naprej,” nam je dejal Grabovac.

Računajo na dobro sodelovanje

Povedal je, da lahko ponudijo organizirano ponudbo vinarjev, med tem, ko so na RRA bolj vešči v drugih panogah. “V tem smislu je ta povezava dobra in računamo na dobro sodelovanje in dobre sinergijske učinke.” Pojasnil nam je tudi, kakšne so lastnosti vinarjev na teh območjih in kakšen je slog vin: “Tukaj prevladujejo bela vina zaradi talnih in klimatskih značilnosti. Imamo dovolj sonca, ampak hladne noči, predvsem v času trgatve. Te razmere omogočajo pridelavo aromatičnih vin, vse sorte, ki so, lahko lepo kažejo svoj aromatični potencial, če jih pravilno pridelamo.”

“Nimamo vroče kalifornijske klime, ampak imamo dovolj sonca. Trta ga zahteva dosti. Kar se tiče hladnih noči pa omogočajo, da se arome, ki nastajajo z delovanjem sonca, tudi ohranijo, kar je v vročih okoljih nemogoče,” nam pove. Na Štajerskem je sicer veliko sort belih vin, po vseh prej omenjenih lastnostih pa je najbolj prodoren sauvignon.

“Povezovanje regije v destinacijo Štajerska je bil izjemo zahteven proces”

Uroš Rozman, pobudnik partnerstva in direktor RRA Podravje – Maribor, je dejal:Povezovanje regije v destinacijo Štajerska je bil izjemo zahteven proces, zato se zahvaljujem vsem partnerjem, ki so z vključitvijo podprli razvoj turizma v destinaciji. Verjamem, da se bo v partnerstvo v nadaljevanju priključilo še večje število občin v Podravju in širše. Sodelovanje med občinami in destinacijami je izredno pomembno, kar smo že dokazali s povezovanjem ob reki Dravi v Partnerstvu za Dravsko kolesarsko pot in na območju Pohorja s Partnerstvom za Pohorje.”

Rozman: “S smelimi načrti in vizijo, ki smo si jo zastavili, odgovorno vstopamo na turistični zemljevid in se veselimo uspešnih skupnih zgodb.”

Predsednica konzorcija Tanja Srečkovič Bolšec je pojasnila, da je destinacija Štajerska s turističnega vidika izjemen korak naprej pri uspešnem preboju vzhodnega dela Slovenije zunaj meja države in Evrope. Prav tako vidi prednost povezovanja tudi v vzpostavitvi skupnih trženjskih kanalov, izboljšanju turistične infrastrukture, storitev in ponudbe celovite destinacije.

Štajerska Slovenija je največji vinorodni okoliš v Sloveniji, ki se ga na vzhodu drži Prekmurje. Gre za zelo razgibano pokrajino s strminami v Halozah, izrazito antropogenimi terasami v Ljutomersko-ormoških goricah (Jeruzalem) in z Mariborom, ki se lahko pohvali z vinogradom sredi mesta in najstarejšo trto na svetu – žametovko oziroma modro kavčino, ki ljubitelje vina razveseljuje že več kot štiri stoletja.

Na severnem delu se gričevje izteče z Radgonsko-Kapelskimi goricami, ki se spustijo proti Prekmurju v Panonsko nižino. Okoliš ima že iz preteklosti znane lege, ki jih uvrščajo med štiri odstotke najboljših vinogradniških leg na svetu. Tla so se razvila na mehkih karbonatnih kamninah.

Konzorcij destinacije Štajerske v tem trenutku pokriva območje 39 podravskih občin: Maribor, Ptuj, Pohorje, Jeruzalem Slovenija, Slovenske gorice, Haloze in Ravno polje, vključuje pa tudi ponudnike, 28 vinarjev Združenja vinorodna Štajerska.

Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija ima 6 podokolišev: Vinorodni podokoliš Maribor, Vinorodni podokoliš Radgona-Kapela (Vinorodni okoliš Radgonsko-kapelske gorice), Vinorodni podokoliš Srednje Slovenske gorice, Vinorodni podokoliš Ljutomer-Ormož (Vinorodni okoliš Ljutomersko-ormoške gorice), Vinorodni podokoliš Haloze (Vinorodni okoliš Haloze z obrobnim pogorjem), Vinorodni podokoliš Šmarje-Virštanj.

Kdo vse je vključen, si lahko ogledate TUKAJ.

Številna raznolika urbanaravna doživetja

Tako za domače kot tuje goste so pripravili urbanaravna doživetja. Vsak bo zagotovo našel doživetje zase, saj Štajerska ponuja tako domačinom kot obiskovalcem edinstveno kombinacijo urbanih in naravnih doživetij. Lahko uživate na prostem ali pa v užitkih ob bogato obloženi mizi s kulinaričnimi dobrotami. Oglejte si jih TUKAJ. 

Nekaj primerov doživetij.

 

Pripravili tudi posebna Ofem doživetja

“Na RRA Podravje – Maribor s ponosom sodelujemo pri največjem športnem dogodku pri nas – Olimpijski festival evropske mladine. S partnerji smo zasnovali doživetja na Dravi, Pohorju in po Štajerski, ki vabijo vse obiskovalce in domačine k odkrivanju širše regije,” so sporočili iz RRA Podravje – Maribor. Tako so pripraviliposebna OFEM doživetja, kaj vse si lahko pogledate na letaku spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.