16:44, tor, 21. Maj

Digitalni bon v vrednosti 150 evrov za nakup moderne računalniške opreme





Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je na današnji novinarski konferenci predstavil vsebinski, finančni in časovni okvir Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Zakon zajema vse ključne družbene skupine, vključno z invalidi, je povedal minister in dodal, da zakon predvideva pridobivanje osnovnih in naprednih digitalnih veščin s pomočjo tečajev, ki jih bo financirala država. Omogoča pa tudi financiranje nakupa opreme. Minister je poudaril še, da bo zakon prispeval k digitalizaciji šolskega procesa, predvsem pa k odgovorni in varni uporabi tehnologij. Če bo zakon v kratkem sprejet, pravi, da bi lahko že letos izvedli vrsto razpisov za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin, pri čemer bodo v ospredje postavili starejše od 55 let in mlade. Starejšim od 55 let bodo namreč omogočili, da s pomočjo brezplačnih tečajev pridobijo osnovne digitalne veščine, od tega, da bodo znali uporabljati digitalne bančne vsebine do e-uprave.

Digitalni bon za dijake, študente in udeležence subvencioniranih tečajev digitalizacije, ki so starejši od 55 let

Predlog zakona med drugim omogoča tudi, da država ponudi finančne spodbude za nakup računalniške opreme. Te spodbude so poimenovali digitalni bon. Minister je dejal, da že letos želijo z digitalnim bonom v vrednosti 150 evrov pomagati vsem srednješolcem in študentom pri nakupu moderne računalniške opreme za olajšanje šolanja na daljavo. Pravi, da se je ravno med epidemijo izkazalo, da družine nimajo opreme, sploh tiste z več otroki. Ta bon pa bi dobili tudi vsi udeleženci subvencioniranih tečajev, ki so starejši od 55 let. S tem jim želijo omogočiti, da nova znanja čim prej prelijejo tudi v prakso.

Digitalni bon bo enostaven za uporabo

Zasnovan je po zgledu turističnega bona. Upravičenci ga bodo lahko unovčili za nakup nove ali obnovljene računalniške opreme, kot je tablica, prenosni ali namizni računalnik, računalniški zaslon, spletna kamera, tiskalnik ali oprema za učenje programiranja. Minister je povedal, da bo možno digitalne bone združevati znotraj družin. Poudaril je še, da bi s pomočjo novega zakona pomagali tudi invalidskim in upokojenskim organizacijam. Subvencionirali pa bi tudi razvoj in uporabo rešitev za digitalno vključevanje invalidov.

Spodbujanje uporabe digitalnih učnih gradiv

S tem zakonom bi omogočili šolam nakup digitalnih učnih gradiv skupaj z ustreznim usposabljanjem učiteljev.

Delovanje klicnih centrov

Minister je še dejal, da bi vzpostavili tudi klicne centre, ki bi državljanom nudili podporo.

Izobraževalne kampanje

Z zakonom želijo vzpostaviti tudi izobraževalne kampanje, namenjene promociji digitalnih veščin in tehničnih poklicev ter varne in odgovorne digitalnih tehnologij.

Dobrih 31 milijonov evrov za letošnje subvencioniranje

Zakon določa, da se vsaki dve leti opravi poglobljena analiza stanja, na podlagi katere se vzpostavi najbolj primerne ukrepe za krepitev digitalnih veščin prebivalstva. Minister je dejal, da imajo še v letošnjem letu na voljo dobrih 31 milijonov evrov za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin in nakupu računalniške opreme. To je nekajkrat več sredstev, kot jih  je bilo na voljo v prejšnjih letih, je dejal minister, ki pričakuje, da bi  državni zbor sprejel predlog zakona po nujnem postopku že marca, tako da bi digitalne bone upravičenci začeli uporabljati že maja. Izpostavil je, da bi takoj po sprejetju zakona objavili javne razpise za subvencioniranje tečajev za mlade in za starejše od 55 let. Meni, da bi prvi brezplačni tečaji bili že jeseni.

Zaenkrat tri skupine, v naslednjih letih še druge

Minister je še dejal, da so pri pripravi zakona sodelovali s strokovnjaki. In da so upoštevali veliko večino pripomb, podanih med javno obravnavo. Sam pravi, da vidi digitalizacijo kot skupinski šport, pri katerem zmagamo samo, če igramo skupaj.  Omenil je še, da so se za letošnje leto odločili za pokrivanje treh skupin: dijakov, študentov in starejših od 55 let, naslednje leto pa bi z razpoložljivimi 28 milijoni evrov pokrili še katero drugo skupino.  Prav s poglobljenimi analizami stanja pa bi vsaki dve leti ugotavljali, katere skupine je še treba pokriti in kdaj. Za zdaj so se odločili za mlade, da se bi lahko šolali od doma. Dejal je še, da se zdaj niso odločili za podelitev digitalnih bonov osnovnošolcem, saj imajo znotraj zakona omogočene kampanje za varno in odgovorno rabo digitalnih tehnologij in da je to tisto, kar želijo mlade učiti od mladih nog in tako preprečiti morebitne odvisnosti od digitalizacije.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.