15:24, ned, 16. Jun

Dobrodelni 13. Europarkov kolesarski maraton

Slovenija že od nekdaj velja za sanjsko destinacijo za kolesarjenje, saj zaradi raznovrstnosti pokrajine prav vsak kolesar najde nekaj zase.

Če si želite s kolesom tokrat raziskati pisano Štajersko, je sobota, 25. maj, idealna priložnost za to. Največja nakupovalna destinacija severovzhodne Slovenije bo namreč organizirala že 13. Europarkov kolesarski maraton, primeren za vse generacije. Tradicionalni športno-zabavni dogodek se bo začel ob 9. uri pred Europarkom. Ne le, da boste udeleženci lahko razgibali svoje telo, kolesarili boste tudi za dobrodelni namen. Prav tako vas čakajo privlačne nagrade, med katerimi je glavna nagrada gorsko kolo.

FOTO: AV studio

Tri različno zahtevne trase

Vsak si bo lahko izbral kolesarsko preizkušnjo po svoji meri, saj so organizatorji pripravili tri različno zahtevne trase, ki so primerne tako za družine kot tudi za izkušene kolesarje. Družinska pot, dolga 12 kilometrov, bo udeležence maratona popeljala na sproščeno kolesarjenje v idilični okolici Drave. Mariborska rekreativna pot se razteza na 41 kilometrih in je primerna za tiste kolesarje, ki si želijo nekaj več izziva, a brez zahtevnejših vzponov. Tisti, ki so dobro pripravljeni na kolesarske podvige, se lahko odpravijo na rekreativni maraton, dolg 68 kilometrov s čudovitimi razgledi. Vsi ljubitelji kolesarjenja, ki se šele pripravljate na večje izzive, pa se lahko udeležite nezahtevnega maratona z organiziranim vodenjem in vso potrebno tehnično pomočjo. Zagotovo se bo za vsakega našla trasa, ki jo boste z lahkoto premagali. V cilju boste nato lahko uživali v zabavnem programu, prav tako bodo na dan maratona v trgovini Hervis pripravili predstavitev koles in številne popuste.

Kolesarjenje zase in za druge

Kot vsako leto bo dogodek največje nakupovalne destinacije severovzhodne Slovenije tudi tokrat dobrodelno obarvan. Zbrana sredstva prijavnin bodo v Europarku namenili društvu UP-ornik, humanitarni organizaciji za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva. Na 13. Europarkov kolesarski maraton se lahko prijavite vse do 23. maja. Izpolnjeno prijavnico, ki jo najdete na Europarkovi spletni strani, lahko oddate pri Europarkovi info točki.

Svetovni dan čebel obeležujejo tudi v Europarku

Danes v Sloveniji obeležujemo svetovni dan čebel, ki nas opominja, da so čebele in drugi opraševalci izredno pomembni. Ta dan, ki ga že sedmo leto zapored praznujemo 20. maja, je odlična priložnost za ozaveščanje, kaj moramo kot skupnost in posamezniki storiti za varovanje čebel. V mariborskem Europarku so se zato odločili, da bodo tudi letos zamaknili košnjo travnikov ob objektu, saj so cvetoče rastline glavna hrana za čebele. Strokovnjaki in čebelarji namreč svetujejo košnjo zelenic na javnih površinah šele, ko te odcvetijo, saj na ta način ugodno vplivamo na opraševalce in povečamo njihov življenjski prostor. S tem ukrepom želijo v Europarku opozoriti na pomembnost ohranjanja travnikov in drugih naravnih okolij, ki so ključni za preživetje čebel.

FOTO: Bojan Mihalič

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.