22:33, sob, 18. Maj

Dodatne preiskave za ženske s Koroške odslej v presejalno-diagnostičnem centru UKC Maribor

Ženske s Koroške, ki v okviru programa DORA presejalno mamografijo opravljajo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in jim bodo zdravniki radiologi na mamografiji odkrili spremembe na dojkah, bodo zdaj dodatne preiskave opravljale v presejalno-diagnostičnem centru (PDC) programa DORA v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Doslej so dodatne preiskave opravljale na Onkološkem inštitutu Ljubljana, s širitvijo dela pa PDC DORA v UKC Maribor prevzema tudi dodatne preiskave za ženske iz tega dela Slovenije.

Aparat za mamografijo
Aparat za mamografijo

Program DORA v slovenjgraško bolnišnico od novembra 2017 vabi na mamografijo ženske med 50. in 69. letom iz občin Črna na Koroškem, Dravograd, Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mežica, Mislinja, Mozirje, Muta, Nazarje, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje, Vuzenica, Prevalje, Ribnica na Pohorju, Solčava in Rečica ob Savinji. V letu 2018 se je slikanja v SB Slovenj Gradec udeležilo 5.560 žensk, kar je 70,6 % vseh vabljenih žensk. Na dodatno obravnavo v PDC na Onkološki inštitut Ljubljana je bilo povabljenih 232 žensk. Odslej bodo ženske, ki bodo opravile presejalno mamografijo v slovenjgraški bolnišnici in bodo zdravniki pri njih videli spremembe na dojkah, povabljene na dodatne preiskave v PDC v UKC Maribor. Običajno zdravniki na dodatnih preiskavah opravijo dodatno mamografsko slikanje, ultrazvok, redko punkcijo (biopsijo).
V UKC Maribor je lani decembra začel delovati poleg Onkološkega inštituta še drugi presejalno-diagnostični center programa DORA, kjer opravljajo dodatne preiskave ženskam, ki jim zdravniki radiologi na mamografskih slikah odkrijejo spremembe na dojkah. Do junija letos so v mariborski PDC na dodatne preiskave zaradi vidnih sprememb na mamografskih slikah vabili ženske, ki so mamografijo opravile v Zdravstvenem domu Maribor, UKC Maribor, Splošni bolnišnici Ptuj in v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Od začetka junija bodo v primeru vidnih sprememb na mamografijah na dodatne preiskave v UKC Maribor napotene tudi ženske, ki so bile slikane v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Delovanje PDC programa DORA v UKC Maribor
Od začetka delovanja lani decembra do konca aprila letos je bilo v PDC programa DORA v UKC Maribor po začasnih podatkih na dodatne preiskave povabljenih 188 žensk, pri katerih je mamografija pokazala spremembe v dojki. Večini izmed njih, 169, so na dodatni preiskavi naredili dodatno mamografsko slikanje, 136 tudi ultrazvok, 66 ženskam so opravili biopsijo, pri 17 so odkrili raka dojk, pri čemer število odkritih rakov še ni dokončno, saj so nekatere ženske še v obravnavi.
Presejalno-diagnostični center programa DORA v UKC Maribor tako z razširitvijo obsega dodatnih preiskav za ženske, ki so opravile mamografije v slovenjgraški bolnišnici, kot načrtovano nadaljuje postopno širitev svojega obsega dela. PDC programa DORA v UKC Maribor razpolaga z ustreznimi prostori, specifično medicinsko opremo in visoko usposobljenim osebjem za delo v PDC programa DORA. Ob strokovni pomoči in nadzoru sodelavcev Onkološkega inštituta Ljubljana so dodatno izobrazili in usposobili dva zdravnika radiologa, tri patologe, dva kirurga, štiri radiološke inženirje, dve medicinski sestri in dve administratorki. V UKC Maribor je zagotovljeno tudi celovito zdravljenje raka dojk (kirurško zdravljenje, sistemsko zdravljenje, obsevanje) in možnost rekonstrukcije dojke po operaciji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.