23:12, tor, 30. Apr

Dokumentacijo o nadlegovanju v kabinetu župana Mestna občina Maribor skriva pred javnostjo





V kabinetu župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča očitno vre. Potem, ko smo poročali, da so razrešili direktorja mestne uprave Srečka Đurova ter da je odpoved dala vodja kabineta Jelka Vrečko, se zgodbe v ozadju razpletajo. Kot kaže, se na Mestni občini Maribor na vse načine trudijo skriti informacije o prijavah nadlegovanja in neprimernem obnašanju določenih javnih uslužbencev, predvsem neuradno veliko očitkov leti v smeri podžupana Medveda.

Sami smo zahtevali, kot informacijo javnega značaja, pisni prošnji dveh uslužbenk za premestitev iz kabineta, navedli smo, da naj se osebne podatke zabriše. Prav tako smo zaprosili za spis,  kjer so podatki o tem, da je bila podana prijava za nadlegovanje na delovnem mestu ter neprimerno obnašanje določenih javnih uslužbencev na MO Maribor.

Na Mestni občini Maribor so nam zavrnili dostop do teh podatkov, z navedbo, da gre za varovane osebne podatke. Ter, da če bi  varovane podatke prekrili, dokument popolnoma izgubil svojo vrednost in smiselnost. Verjetno o smiselnosti podatkov ne more odločati služba na tej isti Mestni občini Maribor, kjer se kršitve dogajajo, temveč medij, ki je za podatke zaprosil.

Govora je o prijavi o nadlegovanju na delovnem mestu, a občina to skriva

Zanimivo je tudi dejstvo, da v odločbi, kjer zavračajo dostop do informacij javnega značaja, sami navedejo: “Zahtevani dokumenti, ki predstavljajo podlago za uvedbo delovnopravnih postopkov zoper javne uslužbence, vsebujejo podatke o tem, kdo so prijavitelji in zoper koga je bila podana prijava za nadlegovanje na delovnem mestu, ter neprimerno obnašanje določenih javnih uslužbencev. Iz podrobnega opisa ravnanj in drugih okoliščin postopka so lastnosti javnih uslužbencev razkrite v takšne podrobnosti, da bi v primeru razkritja teh podatkov in imen in priimkov javnih uslužbenec (ki so načeloma javno dostopni podatki), prišlo do prekomernega posega v njihovo zasebnost. Besedila dotičnih dokumentov vsebuje informacije o osebnih izpovedbah, mišljenju, čutenju oziroma o subjektivnem videnju in doživljanju v delovnopravnih postopkih obravnavanih dogodkov, ki jih je organ štel kot varovane osebne podatke.”

Od tega, da so nam trdili, da gre za neprimerno obnašanje ene uslužbenke, do tega da naenkrat govorimo o več javnih uslužbencih ter celo o prijavi nadlegovanja.

O tem, kaj navajajo zgoraj, lahko ocenimo, da gre za hude kršitve in več kot gotovo za informacijo, ki ima javni značaj. Zanimivo je tudi dejstvo, da na Mestni občini Maribor navajajo, da se je več javnih uslužbencev neprimerno obnašalo. Medtem, ko so za Lokalec.si, 7. avgusta, o točno tem istem spisu povedali: “Da, obstaja spis, vsebina spisa je obravnava neprimernega vedenja javne uslužbenke.” Se sami zapletajo v svoje laži?

Kakšna je torej vsebina spisa? Neprimerno obnašanje ene javne uslužbenke, ali, kot so zapisali danes, v zavrnitveni odločbi neprimerno obnašanje več javnih uslužbencev ter celo prijava za nadlegovanje na delovnem mestu?

Več kot očitno se na Mestni občini Maribor zapletajo v svoje lastne zanke. Zanimivo bo spremljati, če bodo pri pridobivanju informacij imeli kaj več sreče mestni svetniki. Mestni svetnik Igor Jurišič nam je pojasnil, da je podal predlog Stranke mladih – Zeleni Evrope za uvrstitev dodatne točke na 8. redni seji mariborskih svetnikov z namenom, da se razjasnijo vse okoliščine domnevnega kršenja pravic zaposlenim na Mestni občini Maribor.

Spomnimo …

Podobno skrivanje z dokumenti so se na Mestni občini Maribor šli že pri razrešitvi Alana Perca z mesta direktorja Energetike Maribor. Tam so na koncu vendarle mestni svetniki dosegli svoje in smo tudi mediji potem dobili dokumente. Več tukaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.