10:11, tor, 23. Apr

Društvu Šola zdravja letos uspelo opraviti veliko aktivnosti kljub epidemiji

Kljub večmesečnemu omejenemu gibanju, ki je posledica ukrepov stroke za zajezitev epidemije Covid-19, je Društvo Šola zdravja zadovoljno z dosežki, ki so jih njihovi člani uspeli ustvariti v odhajajočemu letu 2020.

Ustanovili so namreč 20 novih skupin, trenutno so prisotni v 81 slovenskih občinah. V letu 2020 se je včlanilo 736 novih članov, trenutno imajo 5061 članov. Po prvem valu epidemije so dobili 76 članov povratnikov. Ob tem, da delujejo v javnem interesu na področju športa, so v letu 2020 pridobili še status humanitarne organizacije.

Kljub epidemiji so izpeljali redni letni Občni zbor društva, in sicer delno po skupinah. Na razne načine so motivirali člane, da skrbijo za svoje zdravje tudi, ko ne morejo telovaditi zunaj na
prostem, na svojih lokacijah in se ne morejo skupaj družiti. Tako so v prvem valu epidemije posneli štiri videoposnetke, na katerih so predstavili, kako pravilno izvajati vaje po metodi 1000 gibov. V drugem valu so posneli film “Metoda 1000 gibov” in ga dali na You tube, da lahko člani telovadijo tudi doma. “Pri tem smo šli korak naprej in smo film ponudili lokalnim televizijam po Sloveniji, da ga uvrstijo v jutranji program, ker je televizija dostopna večjemu številu prebivalcev kot youtube kanal, ki je vezan le na internet. Odziv je bil odličen, okrog 20 lokalnih televizij predvaja vsakodnevno ali le določene dni v tednu vadbo 1000 gibov. Organizirali so tudi jutranjo vadbo “1000 gibov” prek zooma in kanala You Tube z dodatnimi vajami za moč.

V sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije in Športno unijo Slovenije so izvedli brezplačne meritve telesne pripravljenosti European Fitness Badge na 15 lokacijah po Sloveniji, 486 testiranih članov DŠZ.  Meritve je izvajal strokovni kader kineziologov.

Vadba v Mariboru. Vir Društvo Šola zdravja

V nekaterih občinah, kjer so prisotne skupine Šole zdravja, so ob upoštevanju navodil stroke sodelovali z domovi za starejše občane. Člani so skupaj z varovanci domov občasno telovadili, peli ter se z njimi sprehajali.

Kljub epidemiji so sodelovali z drugimi nevladnimi organizacijami, ki organizirajo različne projekte in prireditve. Sodelovali so v projektu Peš bus in spremljali otroke nižjih razredov v šolo
v petih občinah; udeležili so se Evropskega tedna športa; sodelovali so v Evropskem tednu mobilnosti – Dan brez avtomobilov; vključili so se v Teden vseživljenjskega učenja – Parada učenja.

Odzvali so se povabilu na osrednjo prireditev novega državnega praznika športa Dan slovenskega športa 2020 na Trgu republike v Ljubljani, ki je bil 23. septembra 2020. Udeležili so se vseslovenskega projekta “Korak zase, korak za sladkorčke” v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije. Cilj dogodka je bil ozavestiti splošno javnost o sladkorni bolezni, predvsem o zdravem
načinu življenja, ki poleg ustrezne prehrane vključuje tudi gibanje.

Vir: Društvo Šola zdravja

Kot primer dobre prakse so omenjeni v priročniku »Aktivni in zdravi starejši«, ki je nastal v okviru mednarodnega projekta ProAge (Preparation for Active Ageing), financiranega iz projekta Erasmus + Evropske komisije. Predstavili so jih kot primer dobre prakse (skupina Javornik – Ravne na Koroškem).

Kljub nekaj, zaradi epidemije, odpovedanim usposabljanjem in predavanjem, so izpeljali pet usposabljanj za prostovoljce, kako pravilno izvajati vaje “1000 gibov” in 16 predavanj, od tega 11 prek Zooma in pet predavanj v živo. Opravili so tudi 18 regijskih posvetov z vodji skupin Šole zdravja in z njihovimi namestniki, ki se jih je skupno udeležilo 273 prostovoljk in prostovoljcev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.