19:32, sre, 12. Jun

Druženje bolnikov s celiakijo

Slovensko društvo za celiakijo v okviru projekta LQ-CELIAC, katerega vodilni partner je Mestna občina Maribor, ob mednarodnem dnevu celiakije organizira druženje bolnikov s celiakijo iz Slovenije in Madžarske. V soboto, 17. maja, se bodo skupaj odpravili na pohod ob Muri, izmenjali izkušnje in praktična znanja ter poizkusili brezglutenske prekmurske kulinarične dobrote.

Zajeta slika

Mednarodni dan celiakije je namenjen povečevanju zavedanja o tej bolezni in pomenu diete brez glutena ter s tem izboljševanju vsakdanjega življenja obolelih s celiakijo. Mednarodno združenje evropskih društev za celiakijo AOECS je letos za dan, ki je namenjen bolnikom s celiakijo, razglasil 16. maj, z različnimi dogodki pa ga bodo obeležila številna društva za celiakijo po vsem svetu.

Slovensko društvo za celiakijo (SDC) bo ob tej priložnosti v soboto, 17. maja, pripravilo pohod ob Muri, ki se bo začel ob 9. uri na Otoku ljubezni v Ižakovcih (občina Beltinci). Na pohodu pričakujejo okoli 100 udeležencev – člani podravske in pomurske podružnice SDC ter Madžarskega društva za celiakijo, njihovi družinski člani, predstavniki drugih podružnic SDC ter partnerji projekta LQ-CELIAC.

Ob 11. uri bosta zbrane pohodnike na prireditvenem prostoru na izhodiščni točki pozdravila predsednik SDC, Domen Fras in vodja projekta LQ-CELIAC, Jasmina Dolinšek.
Za zabavo bo poskrbela znana prekmurska glasbena skupna Langa, kuharice turističnega društva Beltinci pa bodo pripravile brezglutenski langaš, tradicionalno prekmursko jed iz ocvrtega testa, pri pripravi katerega moki dodajo krompir.

Po brezglutenski malici si gostje iz obeh strani meje na gradu Beltinci ogledali stalno razstavo Zgodovina zdravstva v Pomurju, nato pa se bodo odpravili v hotel Lipa v Lendavi, kjer bodo zanje pripravili okusno kosilo, kakšrnega ponujajo tudi drugim svojim gostom, ki se morajo držati diete brez glutena.

O celiakiji in brezglutenski dieti

Celiakija je sistemska bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo, pri kateri morajo bolniki iz svoje prehrane izključiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten (beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, ovsu in rži). Kot posledica uživanja glutena se pri njih med najpogostejšimi simptomi pojavljajo prebavne motnje, zdravstvene težave zaradi pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padec odpornosti organizma. Bolezen se zelo pogosto kaže tudi z neznačilnimi znaki in lahko prizadene številne organske sisteme, zato je potrebno zgodnje odkrivanje, saj le pravočasno zdravljenje lahko prepreči razvoj težkih zapletov bolezni.

Po rezultatih trenutnih raziskav se celiakija pojavlja pri več kot 1% celotne populacije, kar bolezen uvršča med najpogostejše kronične bolezni razvitega sveta nasploh. Diagnosticiranje celiakašev pa je v številnih regijah Evrope žal še vedno zelo nizko, kar velja še posebno za območja, ki so oddaljena od pomembnih medicinskih središč. Nemalokrat se tako zgodi, da bolnik diagnozo od pojava prvih simptomov išče tudi več kot 10 let.

Edini način zdravljenja celiakije je stroga doživljenjska brezglutenska dieta, saj že najmanjše količine glutena (20 ppm oz. delcev na milijon) v prehrani teh bolnikov lahko privedejo do hudih dolgoročnih zapletov bolezni in lahko vodijo tudi v razvoj malignih bolezni.

O projektu LQ-CELIAC

V projekt LQ–CELIAC je vključenih pet projektnih partnerjev iz Slovenije in Madžarske – Mestna občina Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor, Slovensko društvo za celiakijo ter Bolnica Szombathely in Društvo za celiakijo Železne županije iz mesta Szombathely na Madžarskem.
Do septembra 2014 bodo izvedli serijo aktivnosti, s katerimi želijo odkriti nove bolnike s celiakijo, povečati ozaveščenost širše javnosti o problematiki bolezni, izboljšati življenje celiakašev na obmejnem območju severovzhodne Slovenije in jugozahodne Madžarske ter povečati njihovo čezmejno mobilnost. Projekt v vrednosti 627.000 EUR sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007 – 2013.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.