08:29, ned, 28. Apr

Državna lastnika MLM začasno zamrznila postopek prodaje





Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH) sta začasno zamrznila prodajni postopek za Mariborsko livarno (MLM). Kot so pojasnili v obeh družbah, so takšno odločitev sprejeli po tem, ko so potencialni investitorji pokazali premajhen interesa za lastniški prevzem nekoč pomembnega mariborskega podjetja.

Državna lastnika družbe z nekaj več kot 500 zaposlenimi bosta s postopkom prodaje nadaljevala predvidoma v prvi polovici naslednjega leta, ko bodo vidni rezultati prestrukturiranja finančnega dolga in ko bosta prodajalca razpolagala z revidiranimi računovodskimi izkazi za letošnje leto.

MLM se je sicer v procesu prestrukturiranja nedavno uspela razdolžiti še za devet milijonov evrov, saj je s SID banko, Sparkasse, Heto in Gorenjsko banko podpisala krovni sporazum o prestrukturiranju dolga. Te ji bodo skupaj odpisale okoli sedem milijonov evrov dolga, poldrugi milijon evrov ga bodo spremenile v lastniški delež, preostanek pa bo odpisala še slaba banka. Mariborska livarna bo s tem zadolženost znižala na okoli 18 milijonov evrov.

mariborska livarna

Prvi mož podjetja Darko Gorjup temu koraku pripisuje velik pomen. Kot je povedal prejšnji teden , to pomeni v prvi vrsti  bistveno večjo stabilnost družbe, seveda pa tudi dodatne možnosti še intenzivnejšega dela na področju pridobivanja novih poslov in s tem neposredno maksimiranja vrednosti podjetja.

Državna lastnika sta potencialne investitorje iskala s pomočjo družbe Ernst & Young. Kot pa je pred časom dejal Gorjup, sta takrat sicer prejela prve nezavezujoče ponudbe, ki pa so bile zaradi slabših bilanc preteklih let precej nizke. Takrat so se po izboljšanem poslovanju državni lastniki odločili, da prodajni postopek ponovijo, zdaj pa bodo očitno s prodajo še nekoliko počakali.

Kot je dejal predsednik uprave podjetja, ki je nedavno pridobilo pomemben posel in bo postalo dobavitelj švedskega podjetja znotraj skupine GKN Driveline, si želijo predvsem strateškega lastnika, ki bo družbo podprl pri njenem nadaljnjem razvoju.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.