21:05, pon, 29. Apr

Državno prvenstvo v pomnjenju – Memoriada 2014





Center Univerzum Minerva Maribor v sodelovanju z Nacionalnim svetom miselnih športov Slovenije prireja že šesto odprto državno prvenstvo v pomnjenju za posameznike. Memoriada 2014 bo potekala v soboto v prostorih Osnovne šole Tabor I v Mariboru. Organizatorji menijo, da je treniranje možganov ključno za uspešno pomnjenje in učenje.

Že v torek in sredo je na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru potekal del programa Tedna možganov, katerega namen je ozaveščanje širše javnosti o možganih. Letos dogodek, ki ga že enajsto leto prireja društvo Sinapsa, nosi naslov “V omrežju”. Zdravniki, psihologi, veterinarji in filozofi so predavali o najnovejših in najpomembnejših odkritjih na področju nevroznanosti.

Sodobna dognanja in metode pomnjenja promovirajo tudi s projektom Memoriada. Z njim želijo ljudi vzpodbuditi k treniranju spomina, ki je ključen za uspešno učenje. Kot je povedala vodja projekta Vanja Jus, se tekmovanja vsako leto udeleži vsaj 10 do 15 udeležencev. Večinoma gre za osnovnošolce, srednješolce in študente. “Vedno smo veseli, če še kdo pride na novo. Imamo pa tudi nekaj tekmovalcev, ki se tekmovanja vedno znova udeležujejo,” je pojasnila. Kot je dodala, se lahko prijavi “vsakdo, ki želi trenirati svoje možgančke”.

Državno prvenstvo v pomnjenju je namenjeno vsem, ki želijo preizkusiti svoj spomin, ne glede na starost ali izobrazbo. Tekmovalne discipline so zasnovane tako, da se merijo le spominske sposobnosti tekmovalcev v posameznih starostnih skupinah, ne pa posameznikovo znanje s posameznega področja.

“Tako lahko preverimo, kakšen je naš spomin in ga v končni fazi še dodatno urimo ter se izognemo boleznim, ki pridejo s starostjo, na primer demenci,” je pojasnila Jusova. V današnjih časih, ko si ljudje skoraj na vsakem koraku pomagajo z različnimi tehnološkimi pripomočki, se njihov spomin “leni” in posledično se slabšajo njegove sposobnosti. “Možgani so kot mišica. Če mišice ne treniramo, ta mišica uplahne. Podobno je z našimi možgani, kar pomeni, da morajo čim bolj migati, da bodo čim bolje delovali,” je ponazorila.

To je po njenih besedah ključno tudi za uspešno učenje. “Ko urimo naš spomin, večamo našo možgansko kapaciteto, da si lažje zapomnimo določene podatke in jih povezujemo. Ni namreč ključno, da si samo zapomnimo čim več stvari, ampak da te informacije znamo priklicati in medsebojno povezati,” je dejala

Tekmovanje poteka v desetih disciplinah (pomnjenje binarnih števil, naključnih števil, datumov zgodovine in prihodnosti, obrazov in imen, naključnih besed, abstraktnih slik, 10-minutnih kart, govorjenih števil, polurnih števil in hitrostnih kart) po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov. Univerzum Minerva zbira prijave praviloma do pričetka tekmovanja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.