06:27, sob, 18. Maj

Durabus še vedno čaka na zeleno luč vlade za subvencijo





Mariborski proizvajalec avtobusov Tam Durabus, ki je s pomočjo kitajskega kapitala nastal na pogorišču nekdanje Tovarne vozil Maribor, kljub večkratnim obljubam s strani vladnih predstavnikov še vedno ni dočakal finančne spodbude iz naslova tujih neposrednih investicij. Gre za skoraj 3,5 milijona evrov za projekt razvoja električnih avtobusov.

durabus

Durabus sta v zadnjih petih mesecih obiskala tako prejšnja predsednica vlade Alenka Bratušek kot sedanji premier Miro Cerar, a tudi povsem jasne julijske obljube Bratuškove in nekdanjega gospodarskega ministra Metoda Dragonje, ki danes sedi v Cerarjevem kabinetu, doslej niso prinesle napredka.

Polovico omenjene državne subvencije bi v skladu z dogovorom z Dragonjo marca letos v podjetju morali prejeti že v prvi polovici letošnjega leta, drugi del spodbude pa naj bi prejeli v zadnjem četrtletju. Dragonja jim je julija ob obisku družbe povedal, da se bo zadeva kmalu rešila.

“Zdaj je zadeva ocenjena in bo predložena v odločanje vladi v roku dveh tednov. Po volitvah, ne pred volitvami,” je takrat pojasnil minister in dodal, da bo po njegovih ocenah subvencija dana pred nastopom nove vlade. Sredi septembra je nova vlada ugotovila, da podjetje ne izpolnjuje vseh pogojev iz evropske uredbe, zato se je dodelitev spodbude znova zavleklo.

Potem ko so na gospodarskem ministrstvu še v četrtek za STA zatrjevali, da doslej popolne vloge za nadaljevanje postopka niso prejeli, ob tem pa spomnili, da morajo vladi do 12. novembra pripraviti informacije o nadaljevanju postopka, so zdaj vendarle potrdili, da so vlogo prejeli.

Vendar pa ocenjevalna komisija še ni zaključila s pregledom vloge, zato ni mogoče potrditi, ali ta izpolnjuje vse pogoje. Takoj ko bo komisija zaključila svoje delo, bo ministrstvo pripravilo informacijo za vlado, so sporočili, pri tem pa niso pojasnili, ali se bo to vendarle zgodilo do četrtkove seje vlade.

V Durabusu nad vedno novimi zahtevami niso najbolj navdušeni. Kot je za STA povedal direktor Holger Postl, so bili doslej že večkrat obveščeni, da so vsi pogoji zadoščeni, kljub temu pa se stalno soočajo z novimi zahtevami, ki vselej nimajo podlage v zakonodaji. Še na nedavnem FDI Summitu v Ljubljani jim je direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar zagotovil, da je vse izpolnjeno in da je vladna odločitev za subvencijo že v pripravi.

“Kmalu po tem smo od njega dobili pismo, v katerem zahteva nove informacije za zagotovitev še nekaterih pogojev. Informacije smo konec prejšnjega tedna podali, skupaj s pravnim mnenjem, da takšne informacije tehnično niso potrebne. Vseeno smo jih posredovali, čeprav smo prepričani, da so vsi pogoji več kot izpolnjeni,” je dejal Postl.

V podjetju zato pričakujejo, da bo zadeva še ta teden uvrščena na dnevni red seje vlade ter da iskanje vedno novih informacij ne pomeni le zavlačevanja.

“Ves čas izpolnjujemo vse pogoje, v dveh letih smo naredili bistveno več, kot smo najprej obljubljali, zato bi radi videli, da tudi na ministrstvu storijo enako,” je dejal Postl, ki pričakuje, da bo vlada vendarle prižgala zeleno luč za subvencijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.