00:03, pon, 29. Apr

DUTB ne bo dokapitalizirala ŠC Pohorje





Mariborskega župana Andreja Fištravca odločitev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), da ne bo dokapitalizirala propadajočega Športnega centra Pohorje, ni presenetila, saj doslej v reševanje podjetja še ni vložila niti evra. Kot je dejal, se mu zdi najem družbe še vedno najprimernejša rešitev, zanj so še vedno zainteresirani tudi na občini.

ŠC Pohorje

“Če želijo lastniki ravnati odgovorno, se bodo držali tega, k čemur so se zavezali v predpogodbi o najemu. Pripravljenost za najem z naše strani še vedno obstaja, a le pod ekonomsko upravičenimi pogoji,” je bil jasen mariborski župan.

Sicer pa vodstvo Mestne občine Maribor še naprej z zaskrbljenostjo opazuje razmere v omenjenem ponudniku smučarskih in namestitvenih zmogljivosti, zlasti zaradi po njihovem mnenju grozovitih gospodarsko-turističnih posledic, ki bi jih za mesto imel stečaj podjetja. Tudi zato se že od pomladi aktivno angažirajo pri reševanju nastalih razmer, so še dodali.

Medtem ko se direktorica Športnega centra Pohorje Barbara Vtič Vraničar doslej za STA ni odzvala na odločitev DUTB in kaj ta pomeni za nadaljnje poslovanje podjetja ter letošnjo zimsko sezono, pa v Zavodu za turizem Maribor Pohorje svarijo, da bi lahko imel propad podjetja širše razsežnosti, saj infrastruktura ni namenjena le turističnemu gospodarstvu ampak tudi drugim uporabnikom.

“Prav zdaj, ko smo po zelenih zimah začeli tržiti še zeleni turizem, bi utrpeli veliko škodo. Kakšna bi bila, je v tem trenutku težko napovedati. V vsakem primeru pa katastrofalna,” je za STA povedala direktorica zavoda Janja Viher.

Športni center Pohorje po njenem, kot eden izmed večjih turističnih podjetij v destinaciji, predstavlja gonilo razvoja turizma na Pohorju in pod Pohorjem, kar vpliva na celotno destinacijo. Če tako pomemben člen v verigi ni sposoben izvajati svoje dejavnosti, je to izredno slabo tudi za vse ostale ponudnike in celotno destinacijo, je dodala.

Ob tem Viherjeva opozarja, da so trenutno v fazi, ko bi morali imeti pripravljene pakete za prihajajočo zimo, namesto tega pa imajo veliko neznank, ki so povezane z nemotenim poslovanjem podjetja, saj je od tega odvisna prodaja zimskih kart, paketi, tudi izvedba Zlate lisice 2015. Če je v turizmu preveč neznank, nas konkurenčne destinacije prehitijo in ponudijo programe in pakete, ki so fiksni in pravočasno na trgu, je še opozorila direktorica mariborskega zavoda za turizem.

Športni center Pohorje bi lahko kmalu pristal v stečaju, saj so se v DUTB odločili, da podjetja z nekaj več kot sto zaposlenimi ne bodo dokapitalizirali s strani uprave predlaganimi 3,7 milijona evrov. Kot so v ponedeljek pojasnili svojo odločitev, dokapitalizacija ni ekonomsko upravičena.

Medtem se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup družbe, na katerega so prejeli dve ponudbi, ena od njih je bila oddana tudi s strani Nipe. Na DUTB so povedali, da so ponudbe skrbno proučili in ponudnika pozvali k dopolnitvi v delu, ki se nanaša na način zagotovitve finančnih sredstev za odkup ter dopolnitev z izjavo o nepovezanosti ponudnika z lastniki oziroma člani upravljanja in nadzora ŠC Pohorje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.