04:33, tor, 14. Maj

DUTB: “Želimo si ohraniti delujoči ŠC Pohorje”





Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) po besedah glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona išče najbolj optimalno rešitev za mariborskega ponudnika hotelskih in smučarskih zmogljivosti Športni center (ŠC) Pohorje. V DUTB želijo ohraniti delujoče podjetje in njegovo infrastrukturo, a ob tem opozarjajo, da za “mizo niso sami”.

ŠC Pohorje

Mansson je danes opozoril, da obstajajo tri poti do želenega cilja. Prva je, da svoje terjatve do podjetja prodajo. Ob tem je spomnil, da so na DUTB dobili dve ponudbi, ki sta bili nepopolni in jih ponudnika tudi nista dopolnila. Ponudbi občinskega podjetja Nipa in skrivnostne tuje skupine Up zato nista bili sprejemljivi.

V Mariboru so minuli teden razkrili, da je več zainteresiranih deležnikov za rešitev finančnih težav ŠC Pohorje združilo moči in bo skušalo delovati znotraj konzorcija. Ta bo najprej skušal najeti, nato pa od DUTB še odkupiti. V konzorciju sta tudi oba ponudnika, ki sta oddala nezavezujoči ponudbi.

Mansson in izvršni direktor Janez Škrubej sta danes povedala, da tretje ponudbe na t.i. slabi banki niso prejeli, prav tako od konzorcija še niso dobili ponudbe za najem nepremičnin in infrastrukture ŠC Pohorje.

Kot drugo možnost za rešitev ŠC Pohorje je Mansson navedel prav dogovor z ostalimi deležniki, da se najde način za financiranje in upravljanje premoženja do prodaje novemu lastniku.

Dogovora med DUTB in mariborsko občino po navedbah DUTB še ni, občina pa predlaga, da se kot najemnina upošteva 310.000 evrov are, ki jo je pred časom plačala v skladu s predpogodbo o najemni pogodbi, za katero se pozneje strani nista uspeli dogovoriti.

Tretja možnost za ohranitev podjetja pa je po Manssonovih besedah tudi stečaj, pa čeprav ima beseda negativen predznak. A DUTB z vodstvom ŠC Pohorje pripravlja rezervni načrt, da bi tudi v stečaju ohranili zdrava jedra in s tem delovanje podjetja.

Škrubej je zagotovil, da je v interesu DUTB, da vsaj žičnice čez zimo delujejo. Vendar pa je ob tem opozoril, da njihovi predlogi za zdaj pri ostalih deležnikih niso bili sprejeti. Škrubej zagotavlja, da si na DUTB proaktivno prizadevajo najti rešitev, a “za mizo niso sami”.

Da si bo tudi DUTB očitno vendarle prizadevala najti rešitev, po mnenju mariborskih občinskih predstavnikov morda vendarle kaže dejstvo, da so zaposleni minuli teden dobili neto plače, čeprav podjetje denarja naj ne bi imelo, prav tako naj bi državni večinski lastnik menda poravnal račune za elektriko. Zaposleni so se kljub temu, da jim delodajalec ni plačal tudi prispevkov in ostalih dajatev, za zdaj odločili, da ne bodo stavkali.

Usoda podjetja naj bi bila po nedavnih besedah direktorice ŠC Pohorje Barbare Vtič Vraničar znana do konca meseca, a na DUTB danes trenutnih pogovorov niso želeli komentirati. Zagotovili pa so, da ti potekajo.

Je pa predsednik vlade Miro Cerar za časnik Večer poudaril, da se vlada resnosti nastalega položaja, ko v primeru propada ŠC Pohorje grozi velik udarec mariborskemu turizmu, zavedajo in jih bodo tudi urgentno obravnavali. Gospodarsko ministrstvo medtem po njegovih besedah pripravlja svoje predloge.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.