15:16, ned, 16. Jun

Dveletnemu fantku, ki so ga pustili v razgretemu avtu, naj bi odpovedali možgani in srce

Na Okrožnem sodišču v Celju se je danes z branjem obtožnice začelo sojenje materi še ne dveletnega dečka, ki je lani umrl v razgretem vozilu v Svetem Lovrencu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Zaradi varovanja zasebnosti oškodovancev je sodišče pri zagovorih obtoženih javnost izključilo. Zato se ne ve, ali sta podala zagovora in kaj sta povedala.

Na aprilskem naroku se 36-letna mati ni hotela izjasniti o krivdi, medtem ko njen 39-letni partner na marčnem naroku krivde ni priznal. Sodni senat je tokrat javnost izključil tudi iz dela branja obtožnice, saj je ocenil, da so zadeve življenjsko preveč prepletene. Predlog za izključitev javnosti v celoti z glavne obravnave je podal zagovornik obtožene Andrej Kac, ker je ocenil, da gre za občutljive podatke, z njihovim razkritjem pa bi stigmatizirali preostale mladoletne otroke obtoženke. Tožilec Jošt Jeseničnik je nasprotoval izločitvi javnosti s celotne obravnave in predlagal selektivno izključitev. Zanj je namreč javno sojenje pravica, ki jo je treba izjemoma izključiti. Zagovornik obtoženega Andrej Janežič je odločitev o izločitvi javnosti v celoti prepustil sodišču. Pooblaščenec 16-letnega oškodovanca Darko Zidanski pa je podprl mnenje tožilca glede izključitve javnosti.

Očitajo jima štiri kazniva dejanja

Jeseničnik je danes ponovno prebral obtožnico, v kateri materi umrlega otroka in njenemu partnerju očita štiri kazniva dejanja, kar pomeni povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletnih oseb, surovo ravnanje ter promet s prepovedanimi drogami, ki naj bi jih obtožena prodajala tako mladoletni osebi kot tudi osebam, ki so bile v procesu odvajanja.

Otrok naj bil v razgretem avtu več ur, zaradi tega naj bi mu odpovedali možgani in srce

Po oceni tožilca je bil otrok več ur v pregretem vozilu in ob tem privezan v otroškem sedežu. Posledično je prišlo do odpovedi tako možganov kot srca in je otrok umrl. Po njegovih besedah je otrok živel v neprimernih razmerah, saj so bile v hiši prepovedane droge, do katerih je imel dostop. Tožilec je dejal, da je otrok očitno droge tudi deloma zaužil, saj so bile na dan njegove smrti v njegovi krvi najdene sledi metadona in še ene prepovedane sintetične droge. Dodal je tudi, da je otrok imel zanemarjeno zobovje in je bil ogrožen njegov zdrav razvoj.

Po pogovoru z zagovorniki in tožilcem se je predsednica sodnega senata Maja Manček Šporin odločila, da se bo sojenje namesto sprva napovedanega 27. junija z zaslišanjem več različnih izvedencev nadaljevalo predvidoma 5. julija, ko naj bi zaslišali več različnih prič.

Umrl na kraju dogodka

Spomnimo: še ne dve leti star deček je 20. junija lani umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Svetega Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

Mamo in partnerja policija obravnavala že prej

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Obema osumljencema je celjska policija odvzela telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih drog. Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih let, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.