15:49, čet, 2. Maj

DZ danes o zakonu za poslovno cono Hoče-Slivnica





DZ bo danes razpravljal o predlogu zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica, ki bo skrajšal roke za pridobivanje zemljišč, na katerih se pričakuje investicijo avtomobilskega dobavitelja Magna Steyr. Medtem pogajanja z lastniki zemljišč na območju cone potekajo.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

Zakon določa razvojno območje v občini Hoče-Slivnica kot območje, kjer se izvaja strateška investicija, ta pa je tista, ki je vredna več kot 100 milijonov evrov in na širšem mariborskem območju ustvari najmanj 1000 delovnih mest. Konkretno lokacijo in njen obseg se bo določilo z občinskim prostorskim načrtom, a je že znano, da gre za sto hektarjev veliko zemljišče med mariborskim letališčem in avtocesto.

Pomemben del zakonskega besedila so določbe o pridobivanju zemljišč. Če drugačen dogovor ne bo mogoč, je predvidena tudi možnost razlastitve lastnikov zemljišč, a je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da je ta možnost v predlogu zakona zapisana le kot skrajen ukrep.

Počivalšek je prejšnji teden obiskal tri kmetije v Hočah, ki imajo v lasti zemljo na omenjenem območju, in ob tem dejal, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna zemljišča. “Pred nami je intenzivno obdobje, ko bomo najprej dorekli površine in vsebino, nato pa bomo govorili o vrednosti,” je dejal minister.

Hoški župan Marko Soršak, ki pelje postopke glede odkupa zemljišč, je medtem pojasnil, da z ministrom delita podobno mnenje, to pa pomeni, da je treba kmetom omogočiti, da ohranijo vsaj takšno površino zemljišč, ki jo obdelujejo trenutno.

Odziv lastnikov zemljišč in kmetov je po njegovih besedah dober, trenutno pa je v ospredju iskanje dogovora z okoli desetimi, ki želijo nadomestna zemljišča. Pogajanja še potekajo, župan pa pravi, da je končni izplen odvisen od države, saj bo ta zagotovila denar in nadomestno zemljo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.