01:51, sob, 27. Jul

DZ v sredo o mandatih nadomestnih poslancev Svobode





Državna volilna komisija je na dopisni seji ugotovila, da imata Dejan Süč in Jurij Lep pravico do opravljanja funkcije nadomestnih poslancev. Oba sta mandat sprejela, v poslanskih vrstah Gibanja Svoboda pa bosta nasledila Dejana Zavca in Martina Marzidovška, ki sta s položaja odstopila. DZ bo o potrditvi njunih mandatov odločal že v sredo.

Poslanca Svobode Zavec in Marzidovšek sta minuli teden sporočila, da odstopata s poslanske funkcije. Kot sta pojasnila, Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva. Oba sta v izjavi za javnost zanikala, da odstopata, ker se ne bi našla v funkciji poslanca.

DZ se je z njunima odstopoma seznanil v ponedeljek, s čimer jima je mandat tudi prenehal. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je nato o odstopih obvestila Državno volilno komisijo (DVK) in jo zaprosila, da DZ sporoči, kateri kandidat bo postal poslanec za preostanek mandatne dobe.

V skladu z zakonom o volitvah v državni zbor v takem primeru postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat.

DVK je na podlagi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. aprila lani, ugotovil, da bi bil v primeru, če v 7. volilni enoti z liste kandidatov Gibanja Svoboda ne bi bil izvoljen Marzidovšek, izvoljen Jurij Lep. V 8. volilni enoti pa bi bil z liste kandidatov Gibanja Svoboda, če ne bi bil izvoljen Dejan Zavec, izvoljen Dejan Süč, so sporočili iz DVK.

Tako Lep kot Süč sta DVK sporočila, da sprejemata mandat, DVK pa je o sprejetih sklepih že obvestila državni zbor.

Ta bo o potrditvi mandatov nadomestnih poslancev odločal na redni seji v sredo, ko bodo na vrsti mandatno-volilne zadeve.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.