21:54, sre, 24. Apr

Elektro Maribor v Spodnjem Podravju s pomembnimi naložbami

Elektro Maribor, ki z elektriko oskrbuje večji del porabnikov v severovzhodni Sloveniji, v naslednjih desetih letih na območju Spodnjega Podravja načrtuje za več kot 30 milijonov evrov investicij. Kot je na današnji novinarski konferenci na Ptuju povedal predsednik uprave Boris Sovič, bodo samo letos tam investirali za 3,8 milijona evrov.

“Gre za investicije v robustnost, jakost in naprednost omrežja, saj v regiji zelo intenzivno raste tako konična kot obračunska moč in odjem. To je povezano tudi z precejšnjo rastjo zlasti na področju gospodarstva,” je dejal Sovič in dodal, da so lani v ta namen porabili 2,9 milijona evrov, večinoma v nizkonapetostne vode. Med drugim so obnovili skoraj 15 kilometrov daljnovodov, kablirali skoraj sedem kilometrov srednjenapetostnih vodov ter zgradili dve novi in obnovili štiri že obstoječe transformatorske postaje. Ob tem so zgradili in preuredili še dobrih 37 kilometrov nizkonapetostnega omrežja.

elektro maribor, elektrika, distribucija, akademija distribucije (1)

Kot je povedal vodja ptujske območne enote Franc Šmigoc, pokrivajo 22 občin na ptujskem in ormoškem območju, kjer oskrbujejo 37.000 odjemalcev. Skoraj 30.000 naj bi jih do konca leta že bilo vključenih v sistem naprednega merjenja, po sedanjih načrtih pa naj bi stoodstotno pokritost s tem sistemom dosegli do leta 2022. Sicer pa so v letu 2017 v Spodnjem Podravju beležili rekordno vrednost konične obremenitve, ob tem pa so distribuirali za 3,1 odstotka več električne energije kot leto prej. Medtem ko je bil odjem gospodinjskih odjemalcev višji za 2,2 odstotka, kar je malo pod povprečjem celotnega območja Elektra Maribor, pa je bil odjem na srednji napetosti višji za 6,1 odstotka, odjem poslovnih odjemalcev na nizki napetosti pa za 1,8 odstotka.

Rast rabe poslovnih uporabnikov na srednji in nizki napetosti po Sovičevem mnenju kaže na opaznejšo gospodarsko rast oziroma nove poslovne priložnosti. Konična moč distribucijskega sistema je na tem območju lani znašala 62 megavata, kar je največ doslej, pri čemer je bila najvišja januarja, zlasti zaradi zelo nizkih temperatur. Kot je še povedal prvi mož Elektra Maribor, je lani delež proizvodnih virov na ptujskem območju znašal 23 odstotkov v celoti proizvedene energije na območju mariborskega elektrodistributerja. Ob tem je skupna povprečno prevzeta energija na odjemalca na območju Ptuja znašala 8,7 megavatne ure, kar kaže na nekoliko nižjo intenzivnost odjema v primerjavi z drugimi območji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.