21:33, sob, 18. Maj

FEBRUAR V NARODNEM DOMU MARIBOR

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija

Goran Vojnović: TAK SI
nedelja, 2. februar, 17.00 – za IZVEN in red POPOLDANSKI
nedelja, 2. februar, 20.00 – za IZVEN in red NEDELJA
Igrata: Tadej Toš, Klemen Slakonja
Režija: Aleksander Popovski
Kostumi: Tina Pavlović
Scena: Urša Vidic, Meta Grgurević
Glasbena oprema: Dejan Batoćanin
Luč: David Andrej Francky
Maska: Luka Mirjan Simšič
Partner projekta: Radio Slovenija
SiTi Teater BTC in Kreker
Cena vstopnic: 18,00 €; 16,00 €

Kaj se zgodi povprečnemu taksistu v slovenski prestolnici, ko v njegov taksi sedejo konceptualni umetnik, bivši gej, novopečeni vstajnik, brezposelni punker s kravato, duhovnik brez prakse, italijanski turist in dementni profesor marksizma?
TAK SI je nestrpna komedija, ki na navidezno lahkoten način raziskuje, koliko predsodkov se skriva v našem smehu, v našem vsakdanjem neresnem izmenjavanju besed, koliko prikritega sovraštva je v nas in od kod vse to izvira.
Taksist Roman je nezadovoljen s svojim življenjem, ki ga je zapeljalo v slepo ulico. Ko je zaradi finančne krize ogrožena tudi njegova eksistenca, se potlačene frustracije začnejo dvigovati, na plan pa jih povleče prav drugačnost njegovih naključnih sopotnikov. Konceptualni umetnik, vstajniški čefur, transvestit, brezposelni kravatar, neizkušeni duhovnik, italijanski turist in drugi potniki v Romanovem taksiju iz njega izvabljajo nestrpnost, a tudi vso jezo, žalost, ogorčenje in obup, ki se za to nestrpnostjo skrivajo. Mesto se je dvignilo na noge, na ulicah so protestniki, Roman pa brezciljno kroži naokoli in nima moči, da se jim pridruži. Kakor bi že opustil misel na boljše življenje. A nato mu eden njegovih sopotnikov zaupa, da pozna njegovo veliko skrivnost in Roman se zbudi.
Predstava traja 90 minut in nima odmora.

DVORANA UNION
Kulturni dnevnik

SPOZNAVAJMO LJUDSKO IZROČILO: FOLKLORNI PLES IN FOLKLORNO PETJE
torek, 4. februar, 10.00 – ZELENI RED, Cikel za mlade – red PIZZICATO
torek, 4. februar, 11.00 – RUMENI RED, Cikel za mlade – red PIZZICATO
četrtek, 6. februar, 10.00 – MODRI RED, Cikel za mlade – red CRESCENDO
četrtek, 6. februar, 11.00 – RDEČI RED, Cikel za mlade – red CRESCENDO
AFS Študent Maribor
Delavnica: plesne in etnološke ustvarjalnice

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
SLOVESNOST OB PREŠERNOVEM DNEVU, SLOVENSKEM KULTURNIM PRAZNIKU

četrtek, 6. februar, 18.00
Program: dijaki III. gimnazije Maribor: »Poezijice in popevčice«
Organizator: Mestna občina Maribor
Vstopnine ni!

MALI ODER NARODNEGA DOMA
Jazz v Narodnem domu

SHANIR BLUMENKRANZ’ ABRAXAS PLAYS JOHN ZORN (USA)
sobota, 8. februar, 20.30 – za IZVEN
Shanir Blumenkranz, gimbri, el. bas; Aram Bajakian, el. kitara; Eyal Maoz, el. kitara; Kenny Grohowski, bobni
Cena vstopnic: 9,00 €; 7,00 € – študentje

Abraxas ni le sijajen album Santane iz leta 1970 temveč tudi naslov zasedbe v kateri Shanir Ezra Blumenkranz igra glasbo ključnega glasbenika newyorškega downtowna, Johna Zorna.
Izvirni zvok skupine sestavljajo bobni, dve električni kitari ter lutnja severozahodnega afriškega ljudstva Gnawa, znana pod imenom gimbri ali sintir.
Abraxas je ena najbolj energičnih plošč založbe Tzadik, ki jo napajajo divji in temačni rituali, sefardska tradicija in prvine težkokategornega rocka, zahvaljujoč pirotehniki dveh kitaristov, še posebej izvrstnega Arama Bajakiana (sicer člana zadnje zasedbe Lou Reeda) ter vratolomnemu bobnanju Kennya Grohowskega (Lonnie Plaxico, Felix Pastorious, Secret chiefs 3).
Ta neumoren kvartet uspe Zornovim skladbam iz kolekcije Masada vdahniti novo življenje in jih preizkusiti na doslej še nedoživet način. Psihedelični židovski rock za 21. stoletje!
»Jimi Hendrix na počitnicah v Izraelu, s fezom na glavi.« (Bill Millkowski, Downbeat)

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija

Ernst Lubitsch: KO SEM BIL MRTEV
ponedeljek, 10. februar, 20.00 – za IZVEN in red KOMEDIJA
torek, 11. februar, 20.00 – za IZVEN in red ZELENI
Igrajo: Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman, Boris Mihalj, Jože Šalej k.g.
Režiser, scenograf: Diego de Brea
Kostumografinja: Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe: Jože Šalej
Oblikovalec luči: Milan Podlogar
Drama SNG Ljubljana
Cena vstopnic: 18,00 €; 16,00 €

Odkritje Lubitscheve burleske Ko sem bil mrtev je bil velik dosežek na novo ustanovljene Slovenske kinoteke, s katerim je svoj profesionalni ugled utrdila tudi pred mednarodno filmsko javnostjo. Gre za enega prvih filmov slovitega nemškega režiserja Ernsta Lubitscha (med njegovimi najslavnejšimi filmi je med drugimi Ninočka z Greto Garbo iz leta 1939), ki je veljal za izgubljenega. Samo nekaj zgodovinskih virov je pričalo, da je veliki avtor leta 1916 posnel uspešno komedijo o bonvivanu, v kateri je sam tudi igral glavno vlogo. Leta 1994 pa sta Silvan Furlan in Lilijana Nedič v zapuščini Štefana Štekarja našla dotlej pozabljene filmske kolute, ki so se na Primorskem menda znašli v času soške fronte. Med njimi sta identificirala malo mojstrovino iz obdobja nemega filma. Rekonstruiran film so prvič predstavili naslednjega leta na filmskem festivalu v Pordenonu.
Ko sem bil mrtev je zasnovan na motivu moža, ki napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. V burleskni izpeljavi se zgodba seveda zasuče drugače kot v Pirandellovem slovitem romanu Ranjki Matija Pascal. Lubitschev junak je lahkoživ bonvivan, ki se ob večerih rad izmuzne od doma in predaja veselju s šahiranjem v radoživi moški družbi. Bolj kot ženo to moti njegovo taščo, ki mu lepega dne (pravzaprav sredi noči) zaklene vrata, nesrečni mož pa mora prespati na neudobnem stopnišču. Naslednjega dne napove samomor in izgine. Namesto v smrt se odpravi v svobodo samskega življenja. Domnevna vdova žaluje, mož pa se tudi kmalu naveliča postopanja. V svoj nekdanji dom in k ženi, ki jo vendar ljubi, se vrne v vlogi služabnika. A tašča že išče novega ženina za užaloščeno hčer. In ji ga tudi privede na dom. Kaj vse bo napletel lažni služabnik, da bo osmešil snubca, ponovno osvojil ženo in se končno tudi znebil tečne tašče!
Predstava nima odmora.

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Komedija

Vid Valič & Denis Avdić: UDAR PO MOŠKO 2!
sreda, 12. februar, 20.30 – za IZVEN
Igrata: Vid Valič, Denis Avdić
Špasteater
Cena vstopnic: 19,00 €; 17,00 €

Vid Valič & Denis Avdić sta v preteklih dveh sezonah resnično nasmejala celo Slovenijo.
Občinstvo je dvourno predstavo pospremilo z nasmehi, smehljaji in tudi gromkim smehom. Aplavz ob koncu predstave je vsakokrat pričal, da so se vsi odlično zabavali. Po odigranih 223 predstavah, ko sta nasmejala več kot 106.000 gledalcev, prihajata na odre z novimi duhovitimi šalami.
Tako sta se Valič in Avdić odločila, da vam povesta še drugo poglavje njunega moškega udara. Še več politične kritike, še več družbene kritike in največ o moško-ženskih odnosih.
Kaj se zgodi, ko se srečata slovenska in bosanska kultura, kako brezmadežno spočeti, kdaj bomo zares prilezli iz krize in kdaj se ne »štela« radia?! Udar po moško 2! Pripeljite se enkrat iste otroke, novih raje ne!
Naj se smeh širi! Vedno in povsod.

DVORANA UNION
3. koncert »Orkestrskega cikla«

ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS
četrtek, 13. februar, 19.30 – za IZVEN in abonente
Xavier de Maistre, harfa
Spored:
Edward Elgar: Uvod in Allegro za godalni orkester, op. 47
Wolfgang Amadeus Mozart (prir. X. de Maistre): Koncert za harfo in orkester (priredba Koncerta za klavir in orkester št. 19 v F-duru, KV 459)
Elias Parish Alvars: Concertino za harfo in orkester v e-molu, op. 34
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 17 v G-duru, KV 129
Cena vstopnic: 25,00 €; 23,00 € – upokojenci; 21,00 € – invalidi; 17,00 € – mladina

Glasbeniki londonskega komornoorkestrskega ansambla so kmalu po svojem prvem nastopu v cerkvi St Martin in the Fields leta 1959 postali eden od zaščitnih znakov britanske glasbe in ponos kraljice, ki jim je kot edinemu orkestru podelila svojo, kot jo imenuje, nagrado za izvozne dosežke. In res se ta komorni orkester vse od svojega nastanka neutrudno podaja na dolge turneje po celem svetu. S svojim ustanoviteljem, violinistom sirom Nevillom Marrinerjem, ki je orkester sprva vodil izza pulta koncertnega mojstra, je Akademija postala ne le eden najprepoznavnejših komornih orkestrov sveta, temveč se je v desetletja dolgem intenzivnem sodelovanju s svojim vodjem uvrstila med orkestre, katerih umetniška vez z istim dirigentom predstavlja pomemben mejnik v zgodovini glasbenega poustvarjanja (čez 500 posnetkov!). Nov muzikalni zamah danes vnaša Akademiji slavni ameriški violinist Joshua Bell, ki kot glasbeni direktor nadaljuje tradicijo vodenja orkestra izza pulta koncertnega mojstra z angažiranimi glasbeniki.
Posebnost pričujoče turneje orkestra Academy of St Martin in the Fields je v tem, da prvič v središču sporeda stoji redko solistično glasbilo – harfa. Ta bo v rokah glasbenika, ki je usodno spremenil predstave o tem, kaj zmoreta harfist in njegov inštrument. Francoski virtuoz Xavier de Maistre je bil namreč prvi, ki je z neverjetno preciznostjo in lahkoto izvajal tudi precej kompleksna orkestrska dela, ki izvirno niso namenjena harfi, denimo cikel Moja domovina B. Smetane. De Maistre, ki je med drugim dolgoletni solist Dunajskih filharmonikov, bo v Mariboru izvedel Mozartov klavirski koncert v lastni priredbi za harfo ter vratolomni Concertino slovitega angleškega harfista 19. stoletja Eliasa Parisha Alvarsa, ki ga je Berlioz počastil z nazivom »Liszt harfe«.

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija

Boris Kobal, Branko Završan: PO MOJEM SLOVENCI…
petek, 14. februar, 20.00 – za IZVEN in red PETEK
sobota, 15. februar, 20.00 – za IZVEN in red SOBOTA
Igra: Boris Kobal
KUD Pod Topoli, Ljubljana
Glasbena spremljava: Polona Janežič (klavir)
Priredba besedil: Giorgio Gaber
Glasba: Giorgio Gaber, Polona Janežič
Cena vstopnic: 18,00 €; 16,00 €

»Slovenci in Slovenija … ni nujno, da se ta dva pojma vedno ujemata. Med njima je vedno prihajalo do konfliktnih situacij. In to ne po krivdi Slovenije. Ona je tam od vedno, uradno šele dobrih dvajset let, nič hudega sluteč in ni Slovenija kriva, da je fasala Slovence. Ta narod, ki si želi biti po nemško discipliniran, po drugi strani pa balkansko razposajen. Ta narod zdaj ne ve, kaj bi sam s sabo. Po mojem Slovenci …, Slovenci ne marajo Hrvatov, razen julija in avgusta.
Po mojem Slovenci …, Slovenci se v gostilni pogovarjajo kot najboljši politiki. Škoda, da se, ko pridejo v parlament, pogovarjajo kot v gostilni.«
Predstava Po mojem Slovenci … je pripoved o človeku, ki trči v najrazličnejše situacije današnje stvarnosti. Skuša razmisliti o našem vsakdanu in si ustvariti svoje mnenje, a se izkaže, da je to presneto težko delo, saj se znajde v labirintu kontradikcij in hudomušnih rezultatov.

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
4. predstava cikla »Kekec«

Irena Androjna: AČIH!
nedelja, 16. februar, 17.00 – za IZVEN in red KEKEC
Igrajo: Luka Valenčak – Raff / Urban Kuntarič, Maja Eržen, Miha Vlaj, Tina Drobež / Nina Franko, Tomaž Urgl
Režija: Tatjana Peršuh
Avtor glasbe: Boštjan Narat
Scenografija: Aleksander Legen
Kostumografija: Nataša Peršuh
Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Škratovska igra
Kihec, Kolcek, Ačiha in Posmrk so prijatelji. In kot vsi pravi škratje prijatelji se vsak dan družijo na travniku. Tam je veliko travniških cvetlic, ki še posebej blagodejno vplivajo na Kihčevo kihanje. Ker pa Kihec postane hudoben do prijateljev, njegov vzvišeni nos neha kihati. Kaj bo pa zdaj? Da bi se samo delal, da kiha, ali da bi kihal na poper, je pod škratovsko častjo. Kaj bo pa zdaj? Če ne kiha več, potem tudi ni več Kihec!
Po nasvet se odpravijo k modremu škratu Zehcu. Njegova hišica je majhna, komaj se vsi gostje stisnejo vanjo. Tako kot zehanja se tudi kihanja da nalesti, če smo dovolj blizu. Kdo pa še kiha razen Kihca, ki ne kiha več? Ačiha!
Kihec skesano prizna, da ni kihanje nič imenitnejše od kolcanja, smrkanja, zehanja ali katere druge škratovske lastnosti. Tako se približa Ačihi in ko je dovolj blizu … AČIH!!!
Predstava traja 35 minut in nima odmora.
Cena vstopnic: 6,50 €
Po predstavi Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave!

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
SREČANJE ZA BRALCE 7 DNI: ADRIAN P. KEZELE

sreda, 19. februar, 17.00 – za IZVEN
Cena vstopnic: 5,00 € – za naročnike 7 dni); 10,00 € za nenaročnike
Prodaja vstopnic v prizidku malih oglasov Večera.

Adrian P. Kezele: utemeljitelj integralne meditacije, učitelj džotiša, avtor 36 knjig o duhovnosti, džotišu, ljubezni, življenju in smrti bo spregovoril o letu 2014, o zdravju, o tem, preventivnih ukrepih, ki nam lajšajo življenje. Praktično boste preizkusili vajo, ki jo boste lahko uporabljali doma. Predavanje bo pretežno v hrvaškem jeziku.

Informacije in prodaja vstopnic:
Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor: vsak delavnik od 10.00 do 17.00, v soboto od 9.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo. Prireditve v Unionski dvorani: uro pred vsakim dogodkom na blagajni dvorane Union.
Tel.: (02) 229 40 11 • 229 4050 • 031 479 000 • 040 744 122
vstopnice@nd-mb.si • spletna prodaja vstopnic: http://nd-mb.kupikarto.si/

ZA DODATNE INFORMACIJE SO VAM NA VOLJO!
Če ne želite prejemati naše pošte, vas vljudno prosimo, da nam to sporočite!

FEBRUAR V NARODNEM DOMU MARIBOR

GLASBA

DVORANA UNION
3. koncert »Orkestrskega cikla«

ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS
četrtek, 13. februar, 19.30 – za IZVEN in abonente
Xavier de Maistre, harfa
Spored:
Edward Elgar: Uvod in Allegro za godalni orkester, op. 47
Wolfgang Amadeus Mozart (prir. X. de Maistre): Koncert za harfo in orkester (priredba Koncerta za klavir in orkester št. 19 v F-duru, KV 459)
Elias Parish Alvars: Concertino za harfo in orkester v e-molu, op. 34
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 17 v G-duru, KV 129
Cena vstopnic: 25,00 €; 23,00 € – upokojenci; 21,00 € – invalidi; 17,00 € – mladina

MALI ODER NARODNEGA DOMA
Jazz v Narodnem domu

SHANIR BLUMENKRANZ’ ABRAXAS PLAYS JOHN ZORN (USA)
sobota, 8. februar, 20.30 – za IZVEN
Shanir Blumenkranz, gimbri, el. bas; Aram Bajakian, el. kitara; Eyal Maoz, el. kitara; Kenny Grohowski, bobni
Cena vstopnic: 9,00 €; 7,00 € – študentje

GLEDALIŠČE

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija
Goran Vojnović: TAK SI
nedelja, 2. februar, 17.00 – za IZVEN in red POPOLDANSKI
nedelja, 2. februar, 20.00 – za IZVEN in red NEDELJA
Igrata: Tadej Toš, Klemen Slakonja
Režija: Aleksander Popovski
Kostumi: Tina Pavlović
Scena: Urša Vidic, Meta Grgurević
Glasbena oprema: Dejan Batoćanin
Luč: David Andrej Francky
Maska: Luka Mirjan Simšič
Partner projekta: Radio Slovenija
SiTi Teater BTC in Kreker
Cena vstopnic: 18,00 €; 16,00 €

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija

Ernst Lubitsch: KO SEM BIL MRTEV
ponedeljek, 10. februar, 20.00 – za IZVEN in red KOMEDIJA
torek, 11. februar, 20.00 – za IZVEN in red ZELENI
Igrajo: Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman, Boris Mihalj, Jože Šalej k.g.
Režiser, scenograf: Diego de Brea
Kostumografinja: Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe: Jože Šalej
Oblikovalec luči: Milan Podlogar
Drama SNG Ljubljana
Cena vstopnic: 18,00 €; 16,00 €

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Komedija

Vid Valič & Denis Avdić: UDAR PO MOŠKO 2!
sreda, 12. februar, 20.30 – za IZVEN
Igrata: Vid Valič, Denis Avdić
Špasteater
Cena vstopnic: 19,00 €; 17,00 €

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija

Boris Kobal, Branko Završan: PO MOJEM SLOVENCI…
petek, 14. februar, 20.00 – za IZVEN in red PETEK
sobota, 15. februar, 20.00 – za IZVEN in red SOBOTA
Igra: Boris Kobal
Glasbena spremljava: Polona Janežič (klavir)
Priredba besedil: Giorgio Gaber
Glasba: Giorgio Gaber, Polona Janežič
KUD Pod Topoli, Ljubljana
Cena vstopnic: 18,00 €; 16,00 €

ZA MLADE

DVORANA UNION
Kulturni dnevnik

SPOZNAVAJMO LJUDSKO IZROČILO: FOLKLORNI PLES IN FOLKLORNO PETJE
torek, 4. februar, 10.00 – ZELENI RED, Cikel za mlade – red PIZZICATO
torek, 4. februar, 11.00 – RUMENI RED, Cikel za mlade – red PIZZICATO
četrtek, 6. februar, 10.00 – MODRI RED, Cikel za mlade – red CRESCENDO
četrtek, 6. februar, 11.00 – RDEČI RED, Cikel za mlade – red CRESCENDO
AFS Študent Maribor
Delavnica: plesne in etnološke ustvarjalnice

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
4. predstava cikla »Kekec«

Irena Androjna: AČIH!
nedelja, 16. februar, 17.00 – za IZVEN in red KEKEC
Igrajo: Luka Valenčak – Raff / Urban Kuntarič, Maja Eržen, Miha Vlaj, Tina Drobež / Nina Franko, Tomaž Urgl
Režija: Tatjana Peršuh
Avtor glasbe: Boštjan Narat
Scenografija: Aleksander Legen
Kostumografija: Nataša Peršuh
Šentjakobsko gledališče Ljubljana
Po predstavi Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave!
Cena vstopnic: 6,50 €

OSTALO

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
SREČANJE ZA BRALCE 7 DNI: ADRIAN P. KEZELE
sreda, 19. februar, 17.00 – za IZVEN
Cena vstopnic: 5,00 € – za naročnike 7 dni); 10,00 € za nenaročnike

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
SLOVESNOST OB PREŠERNOVEM DNEVU, SLOVENSKEM KULTURNIM PRAZNIKU
četrtek, 6. februar, 18.00
Program: dijaki III. gimnazije Maribor: »Poezijice in popevčice«
Organizator: Mestna občina Maribor
Vstopnine ni!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.