06:43, sre, 24. Apr

Festival Arsana letos z novostmi





Organizatorji glasbenega 11. Festivala Arsana so včeraj predstavili podrobnosti festivalskega dogajanja, ki bo letos na Ptuju potekal že enajsto leto zapored. Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, je izrazila  navdušenje nad letošnjim programom in pojasnila, da so festivali izjemnega pomena.

Vir: Facebook MO Ptuj
Vir: Facebook MO Ptuj

Ptuj se vsako poletje spremeni v svetovno stičišče glasbenih umetnikov z vsega sveta, kjer koncerte vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe dopolnjujejo še mednarodni glasbeni kampi, poulično dogajanje, oder mladih, otroški festival, okrogle mize, umetniške razstave, kulinarični dogodki in gledališke predstave.

Gajškova je izrazila navdušenje nad letošnjim programom in pojasnila, da so festivali izjemnega pomena za Mestno občino Ptuj, zato si pri njih prizadevajo za razvoj le-teh in se trudijo najti skupni jezik z organizatorji. Plod skupnega sodelovanja je Operna noč na Panorami, ki bo potekala 8. junija na Panorami, isti dan pa bo v mestnem jedru potekala Odprta Kuhna. Ob koncu govora je organizatorjem zaželela uspešno izvedbo že 11. Festivala Arsana. Umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin, je po govoru županje predstavil vrhunce letošnjega festivala, ki se je letos razširil že na skoraj dva meseca, z začetkom 8.junija in koncem 27.julija. Z rastjo festivala se veča tudi kvaliteta in raznovrstnost nastopajočih. Predfestivalske vrhunce bo po lanskem uspehu ponovno otvoril Operni večer na Panorami, kjer nam bo ob kulisi ptujskega gradu in zvezdnate noči Opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti pod taktirko Simona Krečiča izvedla največje operne uspešnice. 15. junija sledi ekskluzivni glasbeni večer za vse generacije z Big Bandom RTV Slovenija in 1Xnih 10. Pod dirigentsko palico Patrika Grebla bodo nastopile zvezde slovenske glasbene ter gledališke scene: Klemen Slakonja, Lado Bizovičar, Jure Ivanušič, Romana Krajnčan, Mia Žnidarič in drugi. Predfestivalsko dogajanje bodo popestrili še Muzikal Poetovio z vsebino vezano na zgodovino Ptuja ter štiri izjemne gledališke predstave v sodelovanju z Mestnim gledališčem Ptuj.

Vrhunci festivala se bodo zvrstili v zadnji tretjini julija, med 19. in 27. julijem, na glavnem prizorišču festivala, dvorišču Minoritskega samostana. Vokalni vrhunec poletja bodo tokrat izjemni Take 6 iz ZDA, kralji a-capella glasbe, skupina z največ Grammy nominacijami v zgodovini in dobitniki kar 10 Grammy nagrad. Med vrhunci so še slavnostni koncert svetovnega virtuoza klasične glasbe Stefana Milenkovicha; multiinstrumentalist Boštjan Gombač & All Stars Orchestra bodo predstavili inovativna dela Lojzeta Krajnčana in Boštjana Gombača; skupina Tabu se bo tokrat predstavila z akustičnim projektom Queen Real Tribute Band (SRB) se bo priklonil ikonični skupini QUEEN; z Muzikalom Domišljije iz Harmonije bodo navdušili učitelji in učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj; zvesti prijatelj festivala Tadej Toš pa nas bo zabaval z novimi zgodbami. Klasični mojstri: Slavnostna dvorana Ptujskega gradu bo gostila klasične mojstre, že uveljavljene in tudi vzhajajoče zvezde klasične glasbe: mlada slovenska tolkalca Duo Dendrocopos, mednarodno komorno zasedbo Ensemble Illyrica, Zagrebški komorni orkester s solisti, slovensko-kolumbijsko navezo Solent Duo in izjemno mednarodno uveljavljeno sopranistko ter diplomantko prestižne londonske Royal akademije Niko Gorič.

arsana otvoritev 2017 (15)Ptujske ulice se bodo spremenile v glasbeni oder
Trije monumentalni kotički ptujskega mestnega jedra – atrij Hotela Mitra, Dom kulture Muzikafe in Kavarna Bodi, bodo dom različnim jazz, etno in world zasedbam, katere druži neverjetna glasbena ustvarjalnost: iz prestolnice jazza New Yorka naravnost na Ptuj – Jure Pukl & Melissa Aldana Quartet, brazilska umetnica Denise Dantah Quartet, navdihujoče glasbenice Jazz Ladies, Majcen Quintet –mednarodna zasedba trobentača Borisa Majcena, tolkalska senzacija Stick Control, novomeška elektro- akustična zasedba Generator, mednarodni kvartet Marktl/Kopač/Korošec/Dajčar Concinnity Quartet in zasedba GML Trio, ki jazz združuje s hiphopom. Odrski producent Samo Ivačič je opozoril na pomemben del poslanstva festivala – spodbujanje mladih za umetnost.

Oder mladih na Slovenskem trgu
V sklopu festivala bo tudi oder mladih na Slovenskem trgu, ki je lani doživel premiero in veliko zanimanje. Predstavili se bodo mladi glasbeniki Ptuja in okolice. Oder je priložnost za mlade, da nastopajo in naberejo kilometrino ter morda nekoč nastopijo na glavnem odru. Otroški glasbeni festival: Poleg vsega dogajanja nismo pozabili na najmlajše. Otroci bodo lahko uživali v ustvarjalnih delavnicah, glasbenih pravljicah ter lutkovnih, gledaliških in artističnih predstavah. Ob vsem naštetem se boste lahko udeležili tudi razstav domačih umetnikov, uživali v kulinaričnih dogodkih ali svoje dodali na okrogli mizi o kulturnem turizmu. Festival ni samo glasba, vedno bolj se širi tudi na druga področja. Trudimo se, da bi ga Ptujčani vzeli za svojega ter da bi z našo ponudbo lahko pozitivno vplivali na turistično podobo mesta. Festivali so konec koncev lahko velik del turistične podobe, turizem pa je danes najhitreje rastoča panoga gospodarstva. Obiski prireditev so nemalokrat povezani tudi s pogostitvami in povečanjem nočitev v mestu. Na tem mestu je Mladen Delin izrazil upanje, da občina Ptuj in Zavod za turizem Ptuj prepoznavata festivalsko moč. Pogosto se festivali zaradi okrnjenih sredstev težko promoviramo dlje, kot v bližnjo okolico. Delin meni, da je Ptujsko festivalsko poletje tako vsestranski in odličen produkt, da si zasluži mesto v turističnih centrih po Sloveniji in zunaj nje, doprinos krazvoju mesta bi bil na dolgi rok izjemen. Posebej se je zahvalil županji MOP Nuški Gajšek in g. Alenu Hodniku iz Javnih služb Ptuj za finančno podporo pri izvedbi Opernega večera na Panorami.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.