06:30, tor, 30. Apr

“Maksimalno se trudimo, da festival bo”





Usklajevanja med mariborsko občino in ministrstvom za kulturo glede višine sredstev za letošnjo izvedbo Festivala Lent so v teku, zato še vedno ni znano, ali je predvideni proračun festivala uresničljiv. “Maksimalno se trudimo, da festival bo,” je v današnji izjavi za medije povedal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Dejstvo, da minister za kulturo Uroš Grilc opravlja le še tekoče posle, naj ne bi ogrožalo dogovora 25. aprila, ko sta se z mariborskim županom Andrejem Fištravcem dogovorila, da bosta poiskala manjkajočih 220.000 evrov, potrebnih za izpeljavo letošnjega Festivala Lent. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, predlagani sklep spada med tekoče posle vlade, saj je njegovo sprejetje nujno za uspešno izvedbo kulturnega programa širšega pomena.

Na ministrstvu še preučujejo gradivo in bodo predvidoma v tem tednu pripravili vladno gradivo, v katerem bodo vladi predlagali odločitev o preseganju lokalnega pomena Festivala Lent v letošnjem letu. “Če bo vlada ta sklep sprejela, bomo za letošnji festival oz. njegove konkretne projekte namenili določen del sredstev. Podatek o znesku bo znan po obravnavi na vladi,” so zapisali na ministrstvu. O konkretnih številkah še ne želijo govoriti niti na mariborski občini.

Rukavina upa, da bo vlada o Festivalu Lent, ki bi se po načrtih moral odviti med 20. junijem in 5. julijem, odločala že prihodnji teden, medtem pa Narodni dom Maribor kot glavni organizator festivala poskuša najti dodatna sponzorska sredstva. Slednja so se v zadnjem času močno zmanjšala, zato se festival vedno bolj opira na javna sredstva.

“Še danes ne moremo z gotovostjo povedati, ali je tista številka, ki smo si jo v programu zastavili, dosegljiva ali ne,” je povedal direktor. “Z nekaterimi izvajalci ne upamo podpisati pogodbe, dokler ne bo jasna vsaj ta stran, ki pomeni mesto in državo.”

V zvezi s problematiko se je danes oglasil tudi svet zavoda Narodnega doma Maribor, kateremu nekateri očitajo, da glede na vsakoletne finančne težave Festivala Lent svoje naloge ne opravlja ustrezno. V skupni izjavi so člani sveta zavoda poudarili, da vsako leto sprejemajo program in poročila o delu zavoda ter da imajo na razpolago vse potrebne informacije. “Pri svojem delovanju ne posegamo v odgovornost in pristojnosti uprave zavoda, nadziramo pa zakonitost dela in poslovanja zavoda ter skrbimo za uresničevanje javnega interesa,” so poudarili. Dodali so, da delovanje zavoda vsako leto pregleda tudi zunanja revizijska hiša, ki ni ugotovila nepravilnosti.

Predsednik sveta zavoda Andrej Verlič verjame, da bodo “vsi vpleteni” naredili vse, da se Festival Lent kljub težavam letos nemoteno izvede. Po njegovih besedah je do težav prišlo predvsem zaradi izpada sponzorskih sredstev, kar je posledica splošne gospodarske krize. Prepričan je, da je vodstvo Narodnega doma Maribor že izvedlo racionalizacijo, “od neke točke dalje pa preprosto z manj sredstvi takšnega koncepta ni mogoče realizirati”.

Po besedah Verliča je zdaj na potezi ustanovitelj, torej Mestna občina Maribor. “To več ni izvirna vloga ne sveta zavoda ne vodstva Narodnega doma, ampak bo ustanovitelj moral ugotoviti, ali potrebuje Festival Lent in ga je sposoben in pripravljen v tolikšni meri financirati. S tem da mestni svet beži pred to tematiko, problema nismo rešili,” je na današnji novinarski konferenci povedal Verlič.

Po besedah člana sveta zavoda Janeza Ujčiča je glavni problem, da ni sprejet lokalni program za kulturo, s katerim bi določili prioritete in posledično vlogo Festivala Lent v mestu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.